Baba

Tucatnyi újszülöttet fertőzhettek meg a higiéniára nem adó kórházi dolgozók

Egy hónap alatt tucatnyi újszülöttet fertőzhettek meg az egyik bukaresti szülészeti klinikán a dolgozók, akik tesznek a higiéniás előírásokra. Országos vizsgálat jön Romániában.

Szerte Romániában ellenőrizni fogják a szülészeteken a higiéniai követelmények betartását, miután felmerült a gyanú, hogy több kisbaba Staphylococcus aureus baktériummal fertőződött meg a bukaresti Prof. Dr. Panait Sîrbu Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán – írja a Maszol.

A fővárosi Grigore Alexandrescu sürgősségi kórház pár nappal ezelőtt jelentette az egészségügyi igazgatóságnál, hogy október 24-e óta a Prof. Dr. Panait Sîrbu Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán született 15 babát utaltak be hozzájuk, és közülük 12-nél igazolódott a Staphylococcus aureus baktériumfertőzés. Kettő esetében még várnak az eredményre, egy babánál pedig negatív eredménye lett a vizsgálatnak. 

A lap úgy tudja, hogy az egészségügyi igazgatóság ellenőrzést rendelt el a szülészeten, aminek lesújtó eredménye lett:  az újszülött osztály 55 alkalmazottja közül 49-nél orrváladék-vizsgálatot végeztek, és eddig 11 személyről derült ki, hogy hordozza a baktériumot. 

Az egészségügyi minisztérium csütörtök este közölte, hogy az érintett bukaresti szülészeten péntektől nem fogadnak új betegeket. Amint a kórházi helyiségek a jelenlegi páciensek távozásával kiürülnek, mindegyiket lezárják és fertőtlenítik, a fertőzött alkalmazottak pedig csak azt követően állhatnak ismét munkába, hogy elvégezték a szükséges kezelést, és az újabb orrváladék-vizsgálat negatív eredményt hoz.

Közben a többi fővárosi állami és magánszülészeten is ellenőrzik a higiéniai és fertőtlenítési szabályok betartását, majd az ország mindegyik szülészetére kiterjesztik a vizsgálatokat – írja a Maszol.

A Staphylococcus aureus egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján, de székletében is megtalálható. Potenciális kórokozó. Okozhat többek között furunculust, cystitist, meningitiszt, szepszist; az enterotoxin-termelő törzsek ételmérgezést. – wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top