Baba

Íme egy egyszerű megoldás, ha a gyerek feldugta az orrába a legót

Teljesen mindennapos, és semmi furcsállni való nincs abban, hogy egy gyerek kipróbálja, hány apró tárgy fér el az orrában. Ha ez előfordul, nem feltétlenül kell egyből a sürgősségire szaladni, próbáld ki előtte a következő módszert.

Angolul „mother’s kiss” azaz anya csókja a neve annak a módszernek, amivel meg lehet tisztítani a gyerek orrát a nem oda való tárgyaktól. A legódarabkák például rendszeres látogatói az orrjáratoknak, mert éppen annyira picik, hogy fantasztikusan be lehet őket tömködni, hogy aztán kézzel ne lehessen kipiszkálni.

Dr. Lisa Lewis gyermekorvos magyarázta el egy cikkben, hogyan működik a módszer:

  1. A szabad orrjáratot fogd be teljesen.
  2. Tedd kinyitva a szádat a gyerek nyitott szájára.
  3. Fújj egy erőteljeset a gyerek szájába.
  4. Ismételd a fújást párszor, hogy kiszabaduljon az orrból a beleragadt tárgy.
orrban tárgya módszer

Így úszhatja meg a legkisebb nyálkahártya-sérüléssel a gyerek az incidenst. (Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia)

A doktornő szerint az is lehet, hogy a fújásoktól nem repül ki a legódarabka azonnal, de annyit jó eséllyel elérsz vele, hogy elmozdul annyira, hogy ki tudd venni az orrából. Azért szereti az orvos ezt a módszert, mert így úszhatja meg a legkisebb nyálkahártya-sérüléssel a gyerek az incidenst.

Lewis egy kanadai tanulmánnyal is alátámasztotta a mother’s kiss módszer hatékonyságát: az derült ki, hogy az esetek felében működik, és a szülő arcán köt ki a gyerek orrából kirepülő, takonnyal borított tárgy. A doktornő tapasztalatai szerint pedig gyakran már az is elég, ha befogjuk a gyerek szabad orrjáratát, főleg, ha épp sír, mert akkor magától kihüppögi az orrából a nem oda való tárgyat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top