Baba

Genetikai betegséggel küzd a gyönyörű, nagy szemű kislány

Mehlani kétéves minnesotai kislány, hatalmas mangaszemeire szinte minden idegen megjegyzést tesz. A legtöbben nem is tudják, hogy ez egy ritka genetikai betegség tünete, s a kislány akár meg is vakulhat.

Mehlani csodás kislány, igéző, hatalmas szemekkel, mintha csak egy japán animesorozatból lépett volna elő. Amikor édesanyjával az utcán van, a legtöbben nem állják meg megjegyzés nélkül, pedig a hatalmas szemek egy ritka genetikai betegség, az Axenfeld–Rieger-szindróma tünetei.

„Egyhetes korában diagnosztizálták nála a betegséget, előtte sosem hallottam róla” – mondta a kislány édesanyja, Karina Martinez. Az Axenfeld–Rieger-szindróma a szaruhártyát és az íriszt érinti, emiatt a szemek nem úgy néznek ki, mint másoknál. A genetikai rendellenességben szenvedőknél a szivárványhártya elhomályosulhat, apró lyukak is keletkezhetnek benne.

Az Axenfeld–Rieger-szindrómás betegek felénél glaukóma is kialakul a szemben, amely a benne fellépő nagyobb nyomás miatt nagyobb, mint a többi emberé. Mehlaninak glaukómája is van, igaz, a látását ez eddig nem zavarta, bár később akár vakságot is okozhat, de műtétileg kontroll alatt tartható.

A kislánynak folyamatosan napszemüveget kell viselnie, ha az utcán sétál vagy az udvaron játszik, mert a glaukóma miatt a szeme nagyon érzékeny a fényre.

Édesanyja nemcsak az utcán hallott megjegyzések miatt aggódik, hanem azért is, hogy kislányát hogy fogja majd fogadni a többi gyerek, ha közösségbe kerül.

Forrás: Twitter

Kislánya önbizalmát az anyuka azzal igyekszik növelni, hogy folyamatosan emlékezteti rá, milyen gyönyörű. „Csak azt mondom neki, hogy Isten mindenkinek ad valamit, amitől mások lehetünk.”

BuzzFeed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top