Baba

Be kellene tiltani a bébikompokat a gyermekorvosok szerint

A bébikompok nem biztonságosak, balesetveszélyesek és teljesen feleslegesek az amerikai gyermekorvosok szerint.

A bébikomp arra jó, hogy az a baba, aki még nem tud járni, eljusson a lakás egyik sarkából a másikba. Gurul keresztül-kasul, és mivel előtte szétdobált minden játékot, ezért bizony meg is akad a komppal, amiből könnyen borulás lehet. Máris kész a megrepedt koponya, eltört kar, sőt 2014–2018 között Amerikában 8 baba bele is halt a bébikompozásba.

Dr. Benjamin Hoffman, az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének (American Academy of Pediatrics) elnöke így nyilatkozott erről:

A bébikompokat rendkívül veszélyesnek látom, ráadásul semmilyen pozitív hatásuk nincs a gyermek fejlődésére, nem kellene, hogy kereskedelmi forgalomban legyenek.

bébikomp veszélyek gyermekorvos

A gyermekorvosok már a 90-es évek óta figyelmeztetik a szülőket a veszélyekre. (Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia)

Egy új tanulmányban tették közzé azt a statisztikát, miszerint 1990 és 2014 között Amerikában 230 000 gyerek kötött ki a sürgősségin a bébikompok miatt olyan sérülésekkel, mint koponyarepedés, agyrázkódás vagy törött végtag. Nem maga az eszköz a probléma, hanem az, hogy vannak kerekei, amikkel gyorsan tud száguldozni a gyerek, és egy pillanat alatt leborulhat vele például a lépcsőn.

A gyermekorvosok már a 90-es évek óta figyelmeztetik a szülőket a veszélyekre, aminek köszönhetően csökkentek a sérülések: 1990-ben még 21 000 bébikompos sérülést rögzítettek, míg 2003-ban ez a szám már 3200-ra csökkent. Hoffmann szerint az a fő gond, hogy a szülők azt hiszik, elég, ha figyelnek a gyerekre bébikompozás közben, pedig a baba sokkal gyorsabban tud gurulni a komppal, mint amilyen gyorsan tudna reagálni a szülő egy vészhelyzetben. A bébikomp helyett inkább a statikus, kerekek nélküli játékcentert javasolják a gyermekorvosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top