Baba

„Anya, nézd milyen kövér ember!” – így égetik le az ovisok a szüleiket

Amikor oviskorba lép a gyerek, képes néha olyanokat mondani nyilvános helyen, hogy anya és apa azt sem tudja, hova legyen zavarában.

A 3-4 éves kor az ilyen, nincs ebben semmi furcsa, ők még nem tudják, mit illik és mit nem, és ha valami az eszükbe jut, akkor azt ki is mondják hirtelen. Nem lehet rájuk haragudni, csak kicsit leégetnek, mint a múltkor az én gyerekem, aki fennhangon megkérdezte a boltban, hogy mi baja van a néninek, hogy rózsaszín a haja. Számukra az őszinteség még nem is kérdés, az illemet pedig csak tanulják, pont ezeken az illetlen kérdéseken és kommentárokon keresztül.

Susan Verwys professzor szerint normális, hogy a 3-4 évesek még mindent megosztanak, ami a fejükben van, és felkiáltanak a buszon, hogy a mellettük ülő ember büdös. A professzor a következő három dolgot tanácsolja, hogy a társadalmi íratlan illemet megtanulja a gyermek.

Tanítsd meg a köszönetnyilvánításra

A gyerek szülinapi ajándékot kap a nagyitól, kibontja, majd félreteszi azzal a felkiáltással, hogy „ilyenem már van!” Az igazat mondja, tényleg van már olyan játéka, de egy ilyen eset remek alkalom arra, hogy illemet tanuljon. Guggolj le hozzá, és mondd el szépen, szidás vagy neheztelés nélkül, hogy mindig megköszönjük az ajándékot. Nem kell kioktatni vagy megbüntetni a gyereket, csak türelmesen elmagyarázni, és a saját példáddal megtanítani a köszönetnyilvánításra.

gyerekszáj tippek szakértő

Felkiált egyszercsak a boltban, hogy „anya, nézd milyen kövér ember!” – és lehetőleg még mutogat is hozzá. (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

Legyél vele empatikus

Elkerülhetetlen, hogy nyilvános helyen zavarbaejtő mondatok hagyják el a kis 3-4 évesek száját. Felkiált egyszer csak a boltban, hogy „anya, nézd milyen kövér ember!” – és lehetőleg még mutogat is hozzá. Ha ebben a helyzetben találod magad, várj, amíg hallótávolságon kívül kerültök, és utána szépen magyarázd el neki, hogy miért nem szabad ilyen megjegyzéseket tenni. Ne idegeskedj vele, legyél empatikus a gyerekkel, mert fogalma sincs, hogy ő most sértő módon viselkedett, és nem fogja érteni, miért vagy rá mérges.

Arra sem szabad kényszeríteni a gyereket, hogy bocsánatot kérjen, neked szülőként lehet elnézést kérni és továbblépni, majd beszélni a gyerekkel. Megegyezhettek egy jelben is, hogy mondjuk köhögsz kettőt, ha olyat mondana, amit nem illik, és lehet ez a titkos játékotok, amiből megtanulja az illemet.

Figyelj arra, mit mondasz előtte

Nem lehet persze minden káromkodást visszanyelni, főleg ha egy zongora esik esetleg az ember lábára, de érdemes a 3-4 éves gyerekek körül odafigyelni arra, mi hagyja el a szádat, mert visszahallhatod nagyon rövid időn belül. Úgy hallgatja a gyerek a szüleit, hogy magába szív minden szót, és biztos lehetsz benne, hogy a legalkalmatlanabb pillanatban meg is ismétli, amit tőled hallott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top