Baba

Van négy javaslatunk, ha folyton nyafog a gyerek

A nyafogás más, mint a hiszti, nem cunami, hanem lassan csordogáló patak, amitől cafatokban lógnak az idegeid a nap végére.

Nyugodj meg, minden gyerek nyafog. Ám vannak, akik sportot űznek belőle ovis korukban, és valószínűleg a végén már el is felejtik, milyen az, ha normális hangon szólnak a szülőkhöz. Ha neked is nyafogós gyereked van, csak semmi pánik, van pár tanács, ami a segítségedre lehet.

1. Értsd meg a nyafogást

Az első lépés az, hogy próbáld megfejteni, miért nyafog a gyermek. Akkor indul a nyafogós korszak, amikor a kis tipegők rájönnek, hogy nem muszáj mindig teljes erőbedobással sírni, mert a vékony hangon előadott nyafogással sokkal többet érhetnek el. Igazuk is van, ugyanis ez a magas hangon nyafogás sokkal gyorsabban aktiválja a felnőtt agyát, mint a normál hang. Úgyhogy nagy általánosságban elmondható, hogy a figyelmedet próbálja vele felkelteni a gyermek, még akkor is, ha tudja, hogy az a figyelem negatív irányú lesz, mert idegesít a nyafogás.

2. Különítsd el a három fő okot

A leggyakoribb három ok a nyafogás mögött:

  • éhség,
  • fáradtság,
  • betegség.

Ha úgy érzed, különösen sokat nyafog a gyereked, akkor először mindig ebben a három okban keresd a megoldást.

nyafogás gyereknevelés tippek

A nyafogással a figyelmedet próbálja felkelteni a gyermek (Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia)

3. Szentelj neki több figyelmet

Mivel a nyafogást a figyelem felkeltésére használják a gyerekek, érdemes ezt jelnek venni, és megelőzésképpen több figyelmet szentelni nekik. Olyan igazi, minőségi figyelmet, nem olyat, amikor ott homokozik melletted, amíg a telefonodat nyomkodod.

4. Ajánlj fel több lehetőséget

Főleg akkor, ha krónikusan nyafogós az a gyermek, érdemes kipróbálni, hogy megmutatod neki, milyen más módokon keltheti fel a figyelmedet. Például kérd meg, hogy használja a normális hangját, és akkor figyelj rá, amikor ezt megteszi. Egy kisgyereknek a figyelem az akkor is figyelem, ha mérges vagy közben, mert csak az számít neki, hogy az anyukája és apukája így vagy úgy, de foglalkozzon vele. A legjobb az, ha kommunikációs problémaként kezeled, akkor sokkal könnyebben rá fogsz találni a megoldására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top