Baba

Tabuk nélkül: ezt az öt dolgot tudnod kell a terhességről és a szülésről

Nem kellemes tünetek, amiket nem nagyon lehet elkerülni, ha terhes leszel. De a jó hír az, hogy már milliárdnyi nő túlélte, neked is menni fog!

1. Szorulás

A szorulás hormonális alapon simán előjöhet bármikor a terhesség alatt, és rettenetes érzés, mert nem mersz igazán nyomni, nehogy kijöjjön a baba is. Természetesen nem fog emiatt megszületni idő előtt, de az erőlködés nem tesz jó akkor sem a terhes anyukának, úgyhogy inkább az étkezéseddel próbálj tenni a szorulás ellen: sok rostos étel és víz legyen az étrendedben.

2. Vizesedés

Az arcod, kezed, lábad is vizesedhet, ezért ne ijedj meg, ha egy este azt veszed észre, hogy megváltozott az arcod, és nem tudod lehúzni a gyűrűt az ujjadról. A vizesedés egy pontig normális terhesség alatt, de azért érdemes megemlíteni az orvosodnak, mert magas vérnyomással társulva már komolyabb problémát is jelezhet.

3. Szülés utáni hajhullás és izzadás

Ne ijedj meg, ha csomókban hullik a hajad, és izzadsz mint a ló még akár hónapokkal is a szülés után. A hormonális változásokat okolhatod érte, ez mind a negyedik trimeszter tünete, amit túl kell élni, majd elmúlik.

terhesség szülés tabutéma

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Alvásmegvonás

Bár boldog-boldogtalan arra figyelmeztet, mennyire kevés alvás jut majd szülés után, erre nem lehet felkészülni. Egy anyuka számtalan okból nem alszik, nem csak akkor, amikor a babát meg kell etetni. Ébren tart az aggodalom, az öröm, a mellfeszülés, a gátfájdalom, ezernyi más elképzelhetetlen ok, amire nem is gondolnál. Ez általában 3 hónapig tart, ami végtelenül hosszúnak tűnhet, de kitartás, ki fogod bírni.

5. Szoptatási nehézségek

Olyan könnyedén beszél mindenki a szoptatásról, pedig a legtöbb nőnek nem jön olyan természetesen és fájdalommentesen. Begyulladhat a melled, felrepedhetnek a mellbimbók, eláraszthat a tej az éjszaka közepén, és lehet, hogy beletelik 1-2 hónapba, míg összehangolódtok a babával szoptatás terén. De ne csüggedj, megéri a küzdelem, ne add fel az első nehézségeknél!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top