Baba

„A gyerekeim házimunkával vásárolhatnak maguknak kütyüidőt”

Amikor három fiút nevel egy anya, akkor kreatívnak kell lennie, ha azt szeretné, hogy a gyerekek segítsenek a házimunkában. Katy Anderson megtalálta a számukra legjobb megoldást: házimunkát kell végezniük a gyerekeknek ahhoz, hogy tévézhessenek, számítógépezhessenek, vagy nyomkodhassák a telefonjukat.

A fiaim legalább egyszer egy nap felteszik nekem a kérdést: „milyen házimunkát csinálhatok, hogy időt kapjak?” Zene füleimnek. Tudom, hogy sokan nem értenek azzal egyet, hogy a gyerekek kapjanak valamilyen jutalmat csak azért, mert segítenek a házimunkában a szülőknek, és teljesen meg is értem, hogy így gondolják. Elvégre a felnőttek sem kapnak jutalmat minden alkalommal, amikor beágyaznak, vagy elmosogatnak.

Próbáltam sokáig én is a gyerekeim lelkére beszélni, meggyőzni őket, hogy a család közös érdeke, hogy segítsenek a házimunkában, de nem jártam sikerrel. Minden alkalommal hatalmas ellenállásba ütköztem, és veszekedés lett a vége. Úgyhogy végül ahhoz nyúltam, ami tényleg érdekli őket: a képernyőidőt házimunkával tudják megvásárolni tőlem.

Ha akad egy feladat, amit meg kell csinálni, és úgy végzik el, ahogy az szerintem jó, akkor kapnak 30 perc kütyüidőt. Az, hogy csak 30 perc időt adok egy feladat elvégzéséért, több szempontból is jó. Egyrészt mert így nem tudnak egész nap tespedni a tévé, számítógép, playstation és telefon előtt, másrészt pedig időnként fel kell találniuk magukat, hogy mással is elüssék az időt, nem csak a kütyük nyomkodásával.

házimunka gyereknevelés kütyük

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Most már odáig jutottunk, hogy szólni sem kell nekik, hogy tegyék el a kütyüket 30 perc után, hanem maguknak beállítanak időzítőt, és felállnak, ha lejár az idő. Olykor megkérnek, hogy hadd csináljanak meg egyszerre két feladatot, hogy több idejük legyen számítógépezni, de ilyenkor a sorban következő házimunkák mindig sokkal nehezebbek, mint egy átlagos mosogatás, úgyhogy nem szokták erőltetni.

Olyan világban élünk jelenleg, ahol mindennaposak a kütyük feletti harcok a szülők és gyerekek között. Szerintem sikerült rátalálnom a „kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad” megoldásra a családunkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top