Baba

A gyermekorvosok többsége ellenzi a testi fenyítést

A Tulane Egyetem tanulmányából derült ki, hogy a gyermekorvosok többsége nem támogatja a gyerekek elfenekelését, s ez remek hír.

A vizsgálatban 1500 olyan gyermekorvost kérdeztek, akik már legalább 15 éve praktizálnak, és kiderült, hogy 74 százalékuk kifejezetten ellenzi az elfenekelést, 80 százalékuk szerint nincs jó hatással a gyerek viselkedésére a testi fenyítés, és 64 stázalékuk szerint kifejezetten káros, ha a szülő megüti a gyereket.

A vizsgálat vezetője, Catherine Taylor professzor szerint:

Az elmúlt pár évtizedben készült tanulmányok sora mutat rá, hogy egy gyerek testi fenyítése több kárt okoz, mint amennyi hasznot várnak tőle.

elfenekelés gyereknevelés tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images

A gyermekorvosoknak különösen fontos szerepe lehet a testi fenyítés elleni harcban, hiszen ők állnak a szülőkkel olyan kapcsolatban, hogy hatással lehetnek a nevelési módszereikre. A kutatás vezetője arra buzdítja a gyermekorvosokat, hogy álljanak ki az ügyért és beszélgessenek a szülőkkel arról, milyen káros hatásai vannak az elfenekelésnek.

A tanulmányban kitértek arra a 2014-es amerikai kutatásra is, amelyből kiderült, hogy a szülők 94 százaléka már elfenekelte vagy ráütött a 3-4 éves gyerekére nevelési célzattal, és hogy a férfiak jobban támogatják a testi fenyítést, mint a nők. Ebből látszik, hogy mlyen fontos kérdés ez, hiszen amíg a szülők ilyen mértékű többsége szerint elfogadható nevelési módszer a fenekelés, addig nem lesz változás és újabb nemzedék nőhet fel úgy, hogy el kell viselnie a testi fenyítés káros hatásait. A fenti tanulmány tükrében reméljük, hogy a gyermekorvosok csatlakoznak és tényleg párbeszédet indítanak a szülőkkel az elfenekelésről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top