Baba

Ha kettőnél több gyereked van, nagyobb az esélyed a szívrohamra

A Cambridge Egyetem kutatása szerint veszélyes életet élnek azok az anyák, akik két gyereknél többet vállalnak: minden további gyerekkel növelik a szívroham kockázatát.

Nemcsak a szívrohamnak vagyunk nagyobb eséllyel kitéve, de az agyvérzés és egyéb szívbetegségek is könnyebben találnak meg minket, ha kettőnél több gyerekünk van. A kutatók nem beszélnek a semmibe, alaposan alátámasztották az állításukat: három évtizednyi adatot gyűjtöttek összesen 8583 nőről 45 és 64 év között Amerikában.

Azt találták az adatok elemzése során, hogy azok a nők, akiknek öt vagy több gyerekük van, 40 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba szívroham miatt, 29 százalékkal magasabb volt náluk az érrendszeri megbetegedés kockázata, és 25 százalékkal gyakrabban kaptak agyvérzést.

anyaság gyerekek szívbetegség

Részlet a Tucatjával olcsóbb című filmből – Forrás: iMDb

A három vagy négy gyerekkel megáldott anyáknál is észrevették ezt a megnövekedett kockázatot, de szerencsére csak kisebb százalékban. Azt az érdekességet is találták még, hogy azok az anyák, akik már elvetéltek egyszer, 60 százalékkal nagyobb eséllyel néznek szívbetegség elé.

A kutatók szerint ez főleg azért van, mert a terhességek és a szülések nagyon igénybe veszik a szívet. De az sem elhanyagolható tényező, hogy a nagyobb család nagyobb stresszel és több köteleséggel is jár, ami szintén kikezdi a szívünket.

„Nem akarjuk megijeszteni az anyukákat – mondta a kutatás vezetője, Dr. Oliver-Williams –, csak azt szeretnénk, ha látnák az emberek, hogy létezik ez a probléma. A nők negyvenéves korukra általában már tudják, hány terhességük és szülésük volt, így azzal is számolni tudnak, hogy a szívük mennyire lett igénybe véve.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top