Baba

Jobb lenne, ha hasi szülésnek hívnánk a császármetszést?

Egy dúla szerint elég lenne átnevezni a császármetszést hasi szülésre és máris sokkal jobb szülésélményük lenne a műtéten átesett anyukáknak.

Érdekes ötlet, bár szerintem a szülésélmény császármetszéskor mindenképp fájdalmas, mert akárhogy is hívjuk, tény marad, hogy az embert felvágják, ami bizony fáj utána hetekig. Flor Cruz dúla azonban azért dobta be a köztudatba a hasi szülés ötletét, mert ezzel szerinte eltávolíthatnánk a stigmát a császármetszésről.

Valóban sok anya érzi úgy, hogy cserbenhagyta a teste, ha sürgősségi császárra van szükség és nem sikerül hüvelyi úton megszülnie a gyermekét. Számukra ez olyan trauma is lehet, ami akár a babához való kötődésbe is belezavarhat. Cruz saját maga is átélte a második gyermekével a császármetszést, utána támadt az az ötlete, hogy át kell nevezni a műtétet.

Teljesen tehetetlennek éreztem magam. Nem éreztem azt, hogy szültem, inkább csak annyi volt bennem, hogy várok valakire, hogy végre kihúzza belőlem a gyerekemet. Kiábrándító élmény volt.

császármetszés hasi szülés

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

A nőket leggyakrabban kihagyják a döntésből, hiszen a sürgősségi császárra általában azért van szükség, hogy a baba vagy az anya (esetleg mindkettő) életét megmentsék. Érthető, hogy ilyenkor nincs választási lehetősége az anyának, hanem kész tényként közlik vele, hogy megy a műtőbe. Az anyukák lelkét és érzelmeit azonban kihagyják a folyamatból, ezen pedig valóban jó lenne változtatni. Lehet, hogy ezen tényleg segítene kicsit a hasi szülés elnevezés, bár a tényen, hogy műtéttel jön világra a gyermek, ez sem változtatna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top