Baba

5 lecke az anyaságról, amiről nem szólnak előre

Az az igazság, hogy igazából lehetne 3458271 lecke is, de talán a most következő öt a legfontosabb, amit még jó, ha szülés előtt megtanulsz.

Vannak dolgok, amiket senki nem tanít meg az újdonsült anyáknak, pedig mindenki örülne, ha szólna neki róluk valaki. Hiánypótló jelleggel álljon itt az az öt közülük, amelyekről talán minden másnál fontosabb tudni.

1. Sokszor leszel késésben

Főleg a szülés utáni első időkben, amikor a baba még órákig csüng a melleden egy-egy szoptatás alkalmával, elő fog fordulni, hogy mire oda kellene érned valahová, te még ott állsz talpig otthonkában, fogmosás nélkül. Ez teljesen rendben van, azzal van a baj, ha valaki elvárja egy friss anyukától, hogy pontosan odaérjen bárhová.

2. Kérj segítséget

Nem kell szuperanyának lenned, ne várd el magadtól, hogy mindent egyedül elintézz. Ha fáradt vagy, adj magadnak pihenőidőt, vigye el a nagymama sétálni a picit, és az apja is össze tud ütni egy gyors sajtos tésztát, ha nem volt időd főzni. Nincs veled semmi gond, ha néha segítséget kérsz, nem vallottál kudarcot, csak odafigyelsz magadra is, ami különösen fontos az anyaság útján.

szülés után tippek

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Tarts mindig magadnál kakizacskót és törlőkendőt

Igen, ez is a legfontosabbak közé tartozik, amit akkor tanul meg az ember lánya, amikor ott áll egy nyakig kakis gyerekkel valami bevásárlóközpont közepén, és azt sem tudja, hova kapjon ijedtében. Legyen törlőkendő és zacskó minden táskádban, kocsiban, zsebedben, babakocsiban, mert sosem tudhatod, mikor üt be a ménkű. És ha már itt tartunk, váltás ruhát is tegyél be mellé, az a biztos.

4. Vedd komolyan a szülés utáni felépülést

Nem hiába mondják, hogy a szülés utáni első hat hét a negyedik trimeszter, igenis komolyan kell venni, hogy ilyenkor regenerálódik a tested. Kíméld magad, amennyire lehet, nem kell senkinek sem bizonyítanod, hogy vasból vagy, és meg sem kottyan a szülés. De igen, mindenkinek megkottyan, muszáj törődni magaddal.

5. Bízz az ösztöneidben

Lehet, hogy a neten az anyukás csoport, a szomszéd néni, a random idegen az utcán azt mondja, hogy az úgy nem jó, ahogy tartod, eteted, altatod a babádat, de ne is foglalkozz velük. Csináld úgy, ahogy belül jónak érzed, mert a te babádnak a te ösztöneidre van szüksége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top