Baba

Mit tegyél, ha verekszik a pici gyereked?

Az egyértelmű, hogy verekedni nem szabad, de mi van akkor, ha a saját pici gyerekünkön vesszük észre, hogy odacsap a játszótéren néha. Liat Hughes Joshi nevelési szakértő segít 5 tanáccsal

1. Keresd meg a közös pontot a verekedésekben

Figyeld meg, hogy milyen helyzetekben érzi azt a gyermeked, hogy ütnie kell. Általában a kisebbek azért verekednek, mert nem tudják máshogy kifejezni az érzelmeiket, ugyanúgy használják az ütést, mint a hisztit. A totyogók ebben a legprofibbak. Ne kifogásokat, hanem magyarázatot keress.

2. Gondold át, milyen nagy változás volt az életében, ami okozhatja ezt a viselkedést

Egy kistestvér születése, válás, vagy az, hogy az anyukája visszament dolgozni – mind olyan kiváltó esemény lehet, ami miatt extrán fel akarja hívni magára a figyelmet a gyermek. A verekedés lehet ennek a jele, hiszen ha verekszik, akkor megkapja a figyelmet, még akkor is, ha ez negatív. Az ilyen helyzetben lévő gyerekeknek sokkal több ölelésre és biztonságra van szükségük.

3. Figyeld meg, hogy az éhségtől, fáradtságtól vagy ijedtségtől nő-e benne az agresszió

Ha túlságosan elfáradt már a játszótéren vagy az oviban például, akkor a verekedéssel oldhatja magában a belső feszültséget.

verekedős gyerek tanácsok

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Azonnal legyen következménye

Egyértelmű, előre lefektetett szabályokra van szükség a verekedéssel kapcsolatban és azonnal kell hogy legyen következménye is. Amikor megtörténik az ütés, akkor például guggolj le hozzá, jelentsd ki, hogy nincs verekedés, kérjen bocsánatot a másiktól, és távolítsd el a szituációból.

5. Ne üsd meg a gyereket és ne nevess a verekedésen

Soha ne üsd meg azért a gyereket, mert verekszik. Még akkor sem, ha ezzel azt akarod megmutatni neki, hogy ez milyen érzés másoknak. Simán csak összezavarod vele, mert neked szabad verekedni, neki pedig nem? És ne is nevess a verekedésén, mert azzal csak olajat öntesz a tűzre, és jópofának fogja gondolni, ha megüt másokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top