Baba

A 3 leggyakoribb ok a gyerekek hisztije mögött

A kis dackorszakosok hisztizése olykor az agyunkra megy, de jó tudni, hogy nem mindig öncélúak ezek a kiborulások, gyakran elég könnyen kezelhető ok húzódik mögöttük.

Nemcsak ez a három ok lehet persze a hisztik hátterében, hiszen akinek van kétéves gyereke az tudja, hogy azon is képesek úgy visítani, hogy taknyuk-nyáluk egybefolyik, ha csak egy zöld pohár a mosogató szélén áll (igaz történet), és nekik az épp nem tetszik. De azért érdemes a következő okokat szem előtt tartani, hátha csak ennyi a problémájuk, mert akkor máris kezelhetővé válik a hiszti.

1. Éhség

Nem kell folyton tömni a gyereket, mint egy libát, de jó tudni, hogy pont úgy működik, mint a felnőtt: ha éhes, akkor feszültebbé válik és könnyebben robban. Csak épp még nem felnőtt, hogy el tudja mondani, mi baja van, nem tudja magának sem megfogalmazni, hogy most azért érez belül feszültséget, mert éhes. Úgyhogy a legjobb, ha mindig van nálad valami egészséges rágcsálnivaló és megkínálod, ha látod rajta, hogy kezd idegeskedni.

2. Fáradt

A fáradtság sokkal nagyobb súllyal nehezedik egy kétévesre, mint egy felnőttre. Ha a kétéves gyerek fáradt, akkor vége van a világnak. Ezért is kell nagyon komolyan venni a délutáni alvásokat, és még családi program miatt sem kihagyni egyet sem, mert aztán estére a gyerek a fáradtságtól átváltozhat tűzokádó sárkánnyá, ami senkinek sem jó. Ha tehát hisztisnek érzed a gyereket, próbáld meg öleléssel, ringatással egy kis pihenésre bírni, hátha használ.

hiszti dackorszak tippek

Képünk illusztráció.  Forrás: Profimedia

3. Beteg

Amikor már közösségbe jár, elég gyakran előfordul, hogy beteg lesz, amíg meg nem erősödik az immunrendszere. A betegséget pedig megelőzheti extra hisztis pár óra, amikor azt sem tudja, mi baja van, csak rosszul érzi magát a bőrében. A fő probléma ebben az életkorban mindig az, hogy még nem tudja szavakkal kifejezni magát, hogy elmondja, mi a gondja, így van ez a betegség esetén is.

Néhány hiszti persze elkerülhetetlen, mert nem látod jönni, hogy a gyereknek abban a pillanatban épp gondja van a zöld poharakkal. De azért érdemes próbálkozni, és ha hisztire kerül a sor, végigszaladni a fenti három ponton, hátha valamelyikkel sikerül megállítani a totális ideg-összeroppanást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top