Baba

„Ne tűnjetek el, mert 5 perc alatt összehoztok egy gyereket” – mondta a tanár a gyerekeknek

A hetedikes lányomék a minap kirándultak, és itt hangzott el a címben említett mondat egy tanárnő szájából. Amikor a gyerek ezt otthon elmesélte, köpni-nyelni nem tudtam.

Tényleg kiejthet ilyet egy pedagógus a száján? Mégis mit képzel magáról? És mit képzel a gyerekekről? Ha így beszél és így gondolkodik egy pedagógus, akkor mit várhatunk el másoktól?

Szépen sütött a nap, akár még egy jó napjuk is lehetett volna, nemcsak a kölyköknek, de a kísérő tanároknak is. Ki lehet szabadulni az iskola falai közül, időben visszaérnek, nincs benne túlóra, nem veszélyes helyen járnak, szóval tiszta nyereség. Lehetett volna, ha jó a hangulat, de nem volt az. A gyerekek szerettek volna zenét hallgatni, ezért vittek egy hangszórót, az egyik tanár megengedte, a másik pedig elvette. Oké, ezt még el tudom fogadni, nem kell zenét hallgatni az erdőben, hallgassanak inkább madárcsicsergést. Mondjuk előtte nem ártott volna a két tanárnak koncepciót egyeztetni, de legyen. Viszont azt a mondatot képtelen vagyok megérteni, elfogadni, hogy hogyan csúszhatott ki a gyerekek előtt egy tanár száján, hogy nem mehettek arrébb, mert 5 perc alatt összehoztok egy gyereket.

  • Mit feltételez ez a pedagógus a gyerekekről?
  • Miért mondja ki, amit feltételez, és miért így?
  • Mennyire alkalmas egy ilyen tanár az oktatásra?
  • Hogyan lehetne példakép bármiben is?
  • Miért megy kirándulni, vagy választ pedagógusi pályát, ha ilyen véleménye van a gyerekekről?
  • Hány hetedikes osztályban történt meg, hogy az erdőben kirándulva teherbe estek a lányok?
  • Ezt a mondatot elismételné egy szülői értekezleten is a szülők előtt?
  • Miért nem gondolja, hogy bocsánatot kellene kérni?

Sajnos nem ez az első eset, hogy elképesztő dolgokat mondanak a gyerekem tanárai az iskolában. Mint ilyen esetekben legtöbbször, most is szóltam az osztályfőnöknek. Persze ő sem tud csodát tenni, lehet, hogy az igazgatóhoz kellene fordulni, de fogalmam sincs, mit tehetne, hiszen a tantestületben többen is megengednek maguknak hasonló mondatokat, sőt rosszabbakat is. És ha a legtöbb tanár ilyen, akkor kik tanítanak ma egy általános iskolában? Kire lehet őket cserélni, mikor már most sincs elég pedagógus? El sem tudom képzelni, mi lesz így a gyerekekkel, és a legkevésbé attól tartok, hogy teherbe esnek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top