Baba

Gondold ezt át, mielőtt macskád lesz gyerek mellett

Három gyerek mellett két macskám van, úgyhogy ha valaki, én aztán tudom, milyen egy macskás család élete. Mielőtt azonban beszereznél egy macskát a gyerek mellé, gondold át ezt az négy dolgot.

1. A család időbeosztása

Bár a macskák szeretnek általában egyedül lenni, azért igenis igénylik a társaságot és a szeretgetést. Ha sosem vagytok otthon, netán utazós család vagytok, akkor lehet, hogy inkább egy halat kellene háziállatnak tartani, nem pedig négylábút.

2. A gyerek életkora

Érdemes figyelembe venni, hogy a macskák általában nem olyan birkatürelműek, mint a kutyák, ha gyerekről van szó. Egy cica hamarabb odakap a mancsával, főleg akkor, ha nincs gyerekhez szoktatva. Ezért érdemes megvárni a macska örökbefogadásával azt, hogy a gyerek már elég érett legyen hozzá. Mert egy másfél évesnek még nem biztos, hogy meg tudod magyarázni, hogy ne rángassa a macska farkát, de egy négyéves már érteni fogja, hogyan kell közelíteni egy cicához.

cica család gyerek

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. A gyerek felelőssége

Amikor háziállat kerül a házhoz, akkor a gyereket is szeretnénk bevonni a gondozásába, teljesen természetes, hogy neki is legyenek körülötte feladatai. A macskák esetében két fő feladat van: az etetés és a macskaalom tisztítása. Nyilván nem fogod hagyni, hogy homokozzon a gyerek a macska kakijával, úgyhogy inkább az első feladatot oszd rá. A tapasztalatom az, hogy háromévesen már remekül el tudja látni étellel a cicákat, csak arra kell vigyázni, hogy ne adjon nekik napjában ötször enni, csak mert az olyan jó móka.

4. A gyerek személyisége

Mielőtt rohannál egy pici, 8 hetes kölyökmacskáért, gondold át, milyen a gyermeked személyisége. Ha hirtelen fajta, mint az enyém, aki szeretné a macskát ölelgetni akkor is, ha az állat menekülne, akkor érdemes egy kevésbé törékeny, békés, idősebb cicát örökbe fogadni. Mindenképp kérdezd meg a gondozójától, hogy milyen a macska természete, és ismertesd össze a gyerekkel, mielőtt hazavinnétek, hogy lásd, hogyan reagálnak egymásra. Egy állat örökbefogadása komoly elköteleződést jelent, nem éri meg elsietni a döntést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top