Baba

Olyan nincs, hogy túl sokat van kézben a baba

Valószínűleg nincs szülő, akit ne figyelmeztettek volna a jóakarók, hogy ne ölelgesse annyit a babáját, mert elkapatja. A tudomány azonban ezt cáfolta: nincs olyan, hogy túl sokat van kézben a baba.

Egy tanulmány szerint születésüktől kezdve sokat kell ölelgetni és kézben tartani a babákat, mert ez az agy fejlődésére remek hatással van. Fokozottan igaz ez a koraszülött babák esetében. Az érintés a babák fejlődésében fontos tényező, ezért holmi tévhitek miatt ne fosszuk meg tőle őket.

A Nationwide Children’s Hospital 125 koraszülött és időre született babát érintő vizsgálatában azt figyelték meg, hogyan reagálnak a csecsemők a gyengéd érintésre. Az eredmények szerint a koraszülött babák kevésbé válaszoltak, főleg, ha valamilyen fájdalmas műtéten, kezelésen kellett előtte átesniük. Ha viszont az érintés gyakoriságát növelték, villámgyorsan javult a reagálási idejük.

baba ölelés tanulmány

A gyengéd érintés segíti az agy fejlődését (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

Dr. Nathalie Maitre, a kutatás vezetője szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a gyengéd érintés segíti az agy fejlődését. Ezért a kutató azt javasolja, hogy már a kórházi személyzetet is készítsék fel rá, hogy minél többet tartsák kézben és ölelgessék a babákat, olyan nagy jelentősége van az érintésnek.

Mostantól tehát nyugodtan tartsd kézben, ringasd és ölelgesd a babádat minél többet, ha pedig valaki megszólna érte, csak mondd el neki, hogy pusztán tudományos alapon teszed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top