Baba

Így tanítsd meg a babádat aludni a szakértő szerint

Szerintünk csak városi legenda az olyan baba, aki rögtön születése után alszik egész éjszaka, de persze lehet, hogy vannak ilyen szerencsés szülők. A többség azért leginkább küzd a baba éjszakai alvásáért.

Maryanne Taylor, a The Sleep Works magazin alvásszakértője segít pár tippel, hogy sikeresen megtanítsd a babát éjszaka aludni.

Hálószoba

A baba hálószobája legyen kényelmes és nyugtató. A hőmérséklet 16–20 fok között az ideális, ami lehet, hogy hűvösnek hat felnőttként, de ha a baba szobájában túl meleg van, akkor a komfortérzete nem lesz megfelelő az alváshoz. És használj éjjeli fényt, hogy ne ijedjen meg a sötéttől, ha megébredne éjszaka.

Az ágy

A baba ágyába ne tegyél nagy ágyneműt, párnát vagy túl sok játékot. Ha van olyan plüssállat, amihez ragaszkodik, az persze maradhat, de érdemes elkerülni a túlzsúfoltságot.

Éjszakai viselet

Olyan éjszakai ruhát, hálózsákot adj a babára, ami biztos, hogy nem kerül a fejére, ha forgolódik. Körültekintően válaszd ki a megfelelő méretű pizsamát, és inkább részesítsd előnyben a hálózsákot, mint a takarót.

alvás baba szakértő

Félálomban tedd le aludni. Kép forrása: Unsplash

Esti rutin

Az esti rutin kulcsfontosságú, ha azt szeretnéd, hogy átaludja a babád az éjszakát. Ezzel állítod be a gyermeked belső óráját, ezért mindennap ugyanabban az időben, ugyanolyan sorrendben végezd vele az esti feladatokat.

Az esti rutin felvezeti az alvásidőt, ezért is jó, ha abban a szobában zajlik, amiben alszik a baba. Egyszerű, megnyugtató és kiszámítható legyen, a legkisebbeknél még hosszú esti mese helyett inkább versikékkel, amik segítenek a babának megnyugodni.

Altatás

Alakítsd úgy az esti rutin végén az altatást, hogy lehetőleg ne kösse össze a baba az alvást ringatással, etetéssel. Félig ringasd el, és amikor már nagyon laposakat pislog, félálomban tedd be az ágyába. Ez azért fontos, mert így, ha meg is ébred éjszaka, kevésbé fogja igényelni a társaságodat a visszaalváshoz.

Türelemjáték, de megéri végigvinni az egyedül elalvást a babáknál, mert ha sikeresen hozzászoktatod, éveket spórolhatsz magadnak alvásból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top