Baba

A Szuperdada segít: ezt tedd, ha bepisil a gyerek

A Szuperdada, azaz Jo Frost már szülők százezrein segített műsoraival és könyveivel. Most azt tudhatjuk meg tőle, mi a teendő, ha rendszeresen bepisil a gyerek.

Jo Frost, azaz a Szuperdada az Egyesült Királyság egyik legismertebb és legmegbízhatóbb csecsemőgondozási és gyereknevelési szakértője. Nem az iskolapadban tanulta könyvekből, amit a gyermeki lélekről tud, hanem az élet és maguk a gyerekek tanították.

Jo Frost szerint a legfontosabb, hogy maradjunk türelmesek, mert a bepisilés nem a gyerek és nem a szülő hibája. Úgy kell kezelnünk a helyzetet, mint egy megoldandó feladatot, nem pedig mint egy nagy problémát.

Miért pisil be a gyerek? Nem azért, mert lusta vagy trehány, tehát nem megnevelni kell. Általában arra vezethető vissza, hogy még nem tart ott az idegrendszeri fejlődése, hogy éjszaka is kontrollálni tudja a pisilést. De sokszor az is előfordul, hogy szorongás vagy stressz hatására elveszti a kontrollt.

szuperdada éjszakai bepisilés

Képünk illusztráció! Forrás: Profimedia

A bepisiliés, ágybavizelés gyakoribb, mint gondolnánk, de persze ezt nem írja ki egy szülő sem a Facebookra, és nem meséli el a játszótéren. Nagyjából az öt év alatti gyerekek 10 százalékát érinti, akik szinte minden éjszaka bepisilnek. Frusztráló a szülőnek és ijesztő a gyereknek, de az esetek nagy többségében elmúlik magától a probléma.

Jo Frost segít pár tippel, hogy könnyebbé tedd a gyereknek a helyzetet.

  • Tisztázd a gyerekkel, hogy segíteni akarsz neki, és nem vagy mérges rá a bepisilés miatt.
  • Mérd meg, milyen időközönként megy nap közben pisilni.
  • Lefekvés előtt másfél órával már ne igyon sokat.
  • Ne adj rá pelenkát, azzal csak visszaveted a fejlődését. Segíthet a helyzeten, ha érzi éjjel, mikor lesz nedves az ágya.
  • Húzz vízálló lepedőt az ágyára, készíts elő este cserelepedőt és pizsamát. Hagyj égve egy kisvillanyt, hogy kitaláljon egyedül is a vécére éjjel.
  • Ha bepisil, akkor kérd meg a gyereket, hogy segítsen áthúzni az ágyát, és öltözzön át egyedül – ha tud –, közben maradj kedves és empatikus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top