Baba

Ezért olvass minél többször hangosan a gyerekednek

Szoktasd magad rá, hogy hangosan olvasol a gyerekeidnek, mert egy új tanulmány szerint rendkívül fontos képességeket fejlesztesz vele.

A Reading Aloud, Play and Social-Emotional Development című tanulmány szerint a gyerekeknek felolvasás nem csupán arra jó, hogy megszeressék az olvasást, hanem az agresszió, szomorúság és figyelemzavar ellen is jó módszer.

A kutatók 675 családot vontak be a vizsgálatba, maximum 5 éves gyerekekkel. A családokat filmezték, miközben a szülők hangosan olvastak a gyerekeiknek, és játszottak velük, majd megnézették velük a felvételeket.

olvasás gyerek tanulmány

Képünk illusztráció! Forrás: Unsplash

Az egyik kutató, Adriana Weisleder szerint az önmaguk visszanézése nagy hatással volt a szülőkre, mert így kívülről láthatták, milyen pozitív reakciókat vált ki a gyerekből, ha olvasnak neki, és játszanak vele. Másfél évvel később újra megvizsgálták a családokat, és meglepődve tapasztalták, hogy a hiperaktivitás és agresszió mértéke jelentősen csökkent a gyerekeknél.

A legfontosabb üzenete ennek a kísérletnek az, hogy a szülőknek már 3 éves kor előtt el kell kezdeniük a felolvasást a gyerekeiknek, mert rendkívül pozitív hatást érhetnek el ezzel a gyerek viselkedésében. Minden családnak tudnia kellene, hogy amikor felolvasnak a gyereknek, vagy játszanak vele, akkor segítenek neki, hogy irányítani tudja a viselkedését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top