Baba

„A gyerekeim akkor alszanak el este, amikor akarnak, és még élnek”

Micsoda elvetemült ötlet, hogy hagyjuk a gyerekeket maguknak megválasztani az alvásidőt! Pedig Patrick A. Coleman apuka a két gyerekével pontosan ezt tette, és csodásan sikerült a kísérlete.

Coleman két olyan kisfiú apukája, akik finoman szólva nem fogadtak szót, amikor aludni kellett volna esténként. Rendben tartották az esti rutint, sikerült nyolcra lerakni a fiúkat, ám amint kiléptek a szülők a gyerekszobából, a gyerekek nem az alvásra koncentráltak, hanem elkezdtek hangoskodni, veszekedni, verekedni, úgy általában kitört a káosz. Egy órán keresztül kellett visszamászkálni hozzájuk, a vége mindig az lett, hogy a család minden tagja ordítozott egymással idegességében. Ezt elégelte meg az apuka és felvetette a feleségének azt az ötletet, miszerint beszéljék meg 5 és 7 éves fiaikkal, hogy maguknak választhatják ki az időpontot, mikor akarnak aludni.

A kísérletemet a kétségbeesés szülte, hogy találjak valami hatékonyabb, jobb módszert az altatásra. Azzal, hogy átadom az irányítást a gyerekeknek a saját alvásuk fölött, úgy gondoltam, leveszem mindannyiunk válláról a nyomást. Az esti rutinhoz és a nyolc órás fekvéshez ragaszkodtam, de utána rájuk bíztam, hogy mikor alszanak el. Annyi volt a szabály, hogy nem hangoskodhatnak, és nem jöhetnek ki a szobából, de amúgy azt csináltak, amit akartak.

Coleman felesége szkeptikus volt a kísérlettel kapcsolatban, ezért apára bízta egy hétig a fektetést. Amikor első nap azt hallották, hogy a nagyobbik fiú olvas a kicsinek és röhögcsélnek, akkor azt hitték, kudarcba fog fulladni az egész, ám nemsokára néma csend lett. Este 9-kor benéztek a szülők a gyerekszobába és mindkét fiú mélyen aludt felkapcsolt villany mellett, kezében egy-egy könyvvel.

gyerek altatás esti rutin

Képünk illusztráció! Forrás: Profimedia

A kísérleti hét végül remekül sikerült, mindennap időben elaludtak a fiúk. Nyilván nem azért, mert logikusan átgondolták, és úgy döntöttek, az este 9 egy ésszerű időpont az alvásra. Csupán annyi történt, hogy elaludtak, amikor álmosak lettek, épp úgy, mint előtte, csak most annyiban más volt a helyzet, hogy nem volt muszáj aludni. Ettől pedig mindenki megnyugodott. A gyerekek nem érezték, hogy lázadniuk kell a kötelességük ellen, apa és anya pedig nem volt halál ideges, amiért nem csinálják a fiúk azt, amit kérnek tőlük. Abszolút win-win szituáció, szép megoldás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top