Baba

„Nem biztos, hogy túlélnék még egy terhességet és még egy vetélést”

Katie Dickerson egy kétéves kislány anyukája, aki szeretne még szülni, de két vetélés után úgy érzi, nincs bátorsága hozzá, hogy tovább próbálkozzon a babával.

„Tudom, hogy csak beszélgetés kezdeményezel, amikor megkérdezed, hogy „mikor tervezitek a következő babát?”. De ilyenkor ugye tudod, hogy igazából azt kérdezed, hogy mikor tervezitek, hogy sokat szexeltek védekezés nélkül?

Általában azt szoktam válaszolni, hogy nem tudom, mert nem akarom elmondani, hogy már terhes voltam a következő babával, sőt a harmadik babával is pár hónapon belül.

Mindkét esetben egy kis vérzéssel kezdődött a baj. Ami aztán elöntötte a lábamat és a fürdő padlóját. Nem akarom neked elmondani, mennyire utáltam ülni a kórház várótermében olyan kismamák között, akik boldogan várták a babájukat. Hallgattam, ahogy panaszkodnak a reggeli rosszullétre, és legszívesebben megráztam volna őket, hogy térjenek észhez, és legyenek boldogok, hogy egészséges terhesek.

Nem akarom elmondani, milyen nagy volt a csend, amíg az ultrahanggal keresték a baba szívét. Vagy azt, hogy a vetélések után milyen sokat bántottam magam, hogyan romboltam a testemet cukorral és alkohollal. Addig minden vitamint beszedtem, figyeltem arra, mit eszem, mit iszom, de utána faltam a csokit, és vedeltem a bort. Nem tudtam aludni, nem jártam edzeni, testileg és lelkileg végletekig kimerültnek éreztem magam.

vetélés anyaság terhesség

Részlet a Fény az óceán felett című filmből

Nem vagyok biztos benne, hogy túlélnék még egy terhességet és még egy vetélést.

Nem a vérzés ijeszt meg, mert kellemetlen, de kezelhető. Sokkal inkább aggódom a terhesség 9 hónapja miatt, mert biztos, hogy minden egyes vécén töltött pillanat rémülettel töltene el. A mentális állapotom olyan törékeny, hogy jobb nem kísérteni a sorsot, mert még egy vetélés után teljesen összetörnék.

Úgyhogy a válasz a kérdésedre az, hogy nem tervezünk következő babát, legalábbis még jó ideig nem fogunk vele próbálkozni. Nem akarok több viccelődést hallgatni arról, hogy ki fogok futni az időből, és arra sincs szükségem, hogy figyelmeztess rá, hogy a lányomnak kellene egy testvér. Tisztában vagyok vele, hogy milyen kevés időm van, és hogy a vetélések miatt mit veszített a családunk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top