Baba

Szoptatós címlappal harcol a tabuk ellen az indiai újság

Ne bámulj, szoptatnom kell! – hirdeti a tabudöngető címlap.

A nyilvános szoptatás kérdése Európában is megosztja a közvéleményt, hát még egy olyan, tradícióihoz mélyen ragaszkodó országban, mint amilyen India! A konzervatív öltözködési szokások szinte ellehetetlenítik, hogy egy nő nyilvánosan etesse meg a kisbabáját – aki mégis megteszi, az kemény ítélkezésre számíthat. 

A Kerala államban megjelenő Grihalakshmi magazin óriási, merész lépést tett az irányba, hogy a nyilvános szoptatást övező tabuk és stigmák leépüljenek. Márciusi címlapján az indiai modell, színész és költő, Gilu Joseph látható szoptatás közben, „Ne bámulj, szoptatnom kell!” szlogennel. A tartalom is igazodik a címlaphoz: az újság hasábjain indiai nők mesélik el szoptatással kapcsolatos élményeiket. A fogadtatás egyelőre vegyes: az interneten inkább ünneplik a bátor kezdeményezést, de kritikák is bőven érkeznek a szerkesztőségbe.

Egyesek tárgyiasítónak, valamint túlontúl érzékinek titulálják a címlapot, kihangsúlyozva, hogy Joseph önmaga nem is édesanya. A színésznő és a főszerkesztő azonban visszavág a kritikákra: csak az látja tárgyiasítónak a képet, aki ilyen nézőpontból közelít hozzá. „A baj nem a fotóval van, hanem az emberek szűklátókörűségével” – vélik az alkotók.

independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top