Baba

Zseniális trükk, hogy gyorsan megvigasztald a gyereket szavak nélkül

Ha a gyermeked szomorú, magányos vagy bizonytalan, akkor mondani akarsz neki valami vigasztalót. Pedig néha elég, ha csak felmelegíted – szó szerint –, hogy szeretetben és biztonságban érezze magát.

A Yale Egyetem pszichológiaprofesszora, John Bargh szerint a legjobb vigasztalás az, ha meleget teremtünk fizikailag a gyereknek. Azért van ez, mert az emberek a meleget tudattalanul az érzelmi biztonsághoz csatolják, ami még csecsemőkorunkra vezethető vissza. A meleg összekapcsolódik a fejünkben az étellel, biztonsággal, törődéssel, ahogy a szüleink babaként gondoskodtak rólunk. A professzor így írt erről új, Before You Know It: The Unconscious Reasons We Do What We Do című könyvében:

Bár nincs arról emlékünk, ahogy szoptatnak vagy tolnak a babakocsiban, a melegségre adott érzelmi válaszunk megmarad az agyunkban.

Ezek alapján, ha legközelebb szeretnéd megvigasztalni a gyermekedet, és tudatni vele, hogy biztonságban van, a következőket érdemes bevetned.

Tekerd fel a fűtést!

Egy holland kutatásban 4–6 éves gyerekeknek egy marék színes matricát adtak azzal, hogy osszák meg a barátaikkal. Azok a gyerekek, akik meleg szobában voltak (22 fokos), sokkal inkább hajlandóak voltak az osztozkodásra, mint azok, akik a hűvösebb szobában (16 fokos) voltak. Dr. Bargh szerint ez bizonyíték arra, hogy a tudatalattiban összekapcsolódik a meleg hőmérséklet és az érzelmi biztonság.

gyerek vigasztalás meleg

Adj neki meleg levest vagy forrócsokit!

„Nem tűnik racionális döntésnek, hogy a meleg innivaló vagy ha valami meleget megölelünk, az hatással lenne a viselkedésre, pedig erős kapcsolat van a test és a lélek között” – mondja Dr. Bargh. Egy kísérletben az egyik csoport felnőttnek meleg kávét adtak, míg a másik csoportnak jegeskávét kellett szorongatniuk. A végére az derült ki, hogy sokkal barátságosabbak voltak másokkal azok, akiknek meleg kávé volt a kezükben.

Bújj össze a gyermekeddel egy takaró alatt!

Ez a legjobb, főleg ha még forrócsokit is isztok közben, mert a melegérzethez még hozzáteszed az érintés varázsát is.

Tartsd meg magadnak a trükköket!

A természetes hatást ne rontsd el azzal, hogy elmondod a gyereknek, hogy azért melegíted fel a környezetét, hogy jobban érezze magát. Lehet, hogy ellenállást váltanál ki belőle, mert mégis, mit segíthet a szívfájdalmán az, hogy kap egy takarót. Inkább ne mondj semmit, csak csendben öleld meg, és csavard be abba a takaróba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top