nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Baba
Így erősítsd a kötődést a babáddal, ha nem tudod szoptatni

Így erősítsd a kötődést a babáddal, ha nem tudod szoptatni

Azt mondják a szakértők, hogy a szoptatás erősíti a kötődést, de akkor mi lesz az apukákkal és azokkal az anyukákkal, akik nem tudnak szoptatni? Erre is van megoldás.
Avatar
K.G.
f Ajánlom

Az apukák egyértelmű, hogy kimaradnak a szoptatásból és előfordulnak olyan helyzetek is, amikor anya nem tud vagy nem akar szoptatni, ami szintén teljesen rendben van. De ettől még nem kell lemondani arról, hogy hasonló módon erősödjön a kötődés a szülők és a baba között.

Sarah Stampflee amerikai csecsemős nővér tanácsait érdemes megfogadni mindenkinek, akár szoptat, akár nem.

A bőrkontaktus az egyik legjobb formája a kötődés erősítésének a baba és a szülők között. Nemcsak lelkileg tesz jót mindkét félnek, hanem még a baba immunrendszerének fejlődését is segíti, sőt a baba alvására és az általános növekedésére is pozitív hatással van.

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak úgy lehet kötődni, ha folyton félmeztelenül mászkál mindenki a lakásban és magára tapasztja matricaként a babáját. A nővér szerint bármilyen interakció erősítheti a kötődést.

kötődés apa anya

Bármilyen interakció erősítheti a kötődést

Az apáknál, akik kevesebb időt töltenek napközben a babával, különösen fontos, hogy minél többet beszéljenek hozzá, meséljenek neki, ringassák. Minden pozitív, gondoskodó érintés számít a kötődésben a babáknak. Még amikor hülye arcokat vágnak neki a szülők, az is lehetőség számára az érzelmi kapcsolódásra.

Így erősítsd a kötődést:

  • Vedd le a pólódat, és a félmeztelen babát fektesd a mellkasodra.
  • De ha nincs lehetőséged a félmeztelenségre, akkor ruhában is jót tesz, ha magadon altatod el.
  • Beszélj hozzá minél többet.
  • Figyeld a jeleket, és ha úgy látod, igényli a társaságodat, állj a rendelkezésére.

Szinte bármilyen tevékenységgel erősítheted a kötődést. Akár akkor is, amikor elviszed sétálni. A kulcs az, hogy beszélni kell a babához, hiába nem kapsz tőle reakciót, tudja és élvezi, hogy hallja a hangodat. Mutogasd meg neki, mit látsz, hogy ott sétál egy kutya vagy hogy hány piros autó van az utcán. Ezzel mind közelebb kerül hozzád érzelmileg.

Megosztás Facebookon