Baba

Különös dologra képes az agyvérzésen átesett babák agya

Egészséges területre „helyezi át” a beszédkészségeket a stroke-on átesett babák agya – állapította meg képalkotó eljárás segítségével egy amerikai kutatócsoport.

Az amerikai AAAS (American Association for the Advancement of Science) tudományos egyesület éves konferenciáján Austinban bemutatott kutatásban 12 olyan, 12–25 év közötti fiatal agyi felvételeit vizsgálták meg, akik nem sokkal születésük előtt vagy újszülöttként stroke-on estek át.

Az esettanulmányokban kevés tünet utalt arra, hogy agyvérzésük volt, egyikük sántikált, többen balkezesek lettek, mivel a stroke károsította jobb kezük irányítását, ám mindannyian jó beszédkészséggel rendelkeztek.

Mivel az agyuk még fejlődésben volt, amikor az agyvérzést átélték, képes volt alkalmazkodni – állapították meg az agyról képalkotó eljárással készült felvételek alapján.

Elissa Newport neurológus, a Georgetowni Egyetem agykutató központjának igazgatója, a kutatás vezetője elmondta, hogy ezek a fiatal agyak igen alkalmazkodóképesek voltak, át tudták helyezni a nyelvi funkciót egészséges agyterületre, ez azonban nem jelenti azt, hogy új területeket csak úgy át lehetne irányítani a jobb féltekére.

Ennek szigorú szabályai vannak, ugyanis amikor az agy egy régiója megsérül, az adott funkciót – például a nyelvi vagy tájékozódási készséget – csak bizonyos régiók vehetik át.

A tudósok szerint a felfedezésnek az agyvérzésen átesett felnőttek rehabilitációjában is lehet szerepe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top