Baba

10 dolog, amit senki nem mond el a császármetszésről

Császármetszéssel szült anyukák számolnak be azokról a tapasztalataikról, amiket a műtét előtt egyetlen orvos sem kötött az orrukra.

Egy amerikai magazin arról kérdezte a császármetszésen átesett anyukákat, hogy milyen szokatlan, váratlan tüneteket tapasztaltak a műtét közben és után, illetve hogyan viszonyult műtétükhöz a környezetük. Íme 10 dolog, amire érdemes előre felkészülni:

  1. A környezetedben mindenki azt fogja gondolni, hogy valami baj történt, ezért lett császármetszés a szülésből. Még akkor is, ha előre eltervezett, programozott császármetszésről van szó.
  2. A nők többsége az érzéstelenítő hatására nem érez fájdalmat a műtét alatt, azt azonban mindenki érzi, hogy az orvos matat a hasában. Sok anyuka húzó-taszigáló érzésként írta le, ahogy kiemelik a babát a hasából.
  3. Amikor kitolnak a műtőből, még teljesen be leszel „drogozva” az érzéstelenítőktől. Emiatt az elején nehéz lesz felfogni, hogy pontosan mi is történik körülötted, illetve a szoptatás is nehezebben megy.
  4. Izzadás, hányinger: ahogy kezd kiürülni a szervezetedből az érzéstelenítő, elképzelhető, hogy izzadni fogsz, sok anyuka pedig erős hányingerről és némi szédülésről számolt be.
  5. Viszketés: gyakori reakció az érzéstelenítőre vagy az altatásra a szokatlanul erős bőrviszketés is.
  6. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy mivel császármetszéssel szültél, nincsenek is fájdalmaid: lehet, hogy maga a műtét nem fáj, a felépülés viszont annál inkább. A császármetszés egy komoly hasi műtét, utána hetekig nem szabad nagy súlyokat emelgetni, de volt olyan anyuka, akinek hosszú ideig a lépcsőzés is nagy gondot jelentett.
  7. A császármetszés után is extra nagy betétekre lesz szükséged: a császármetszéssel szült nők is pont annyit véreznek a baba megszületése után, mint a hüvelyi úton szült anyukák
  8. Mivel az érzéstelenítő beadása után kötik be, sok nőnek fel sem tűnik, hogy katétert vezettek a hólyagjába. A kihúzása állítólag egy kicsit kellemetlen, de túlélhető, viszont az első út a mosdóba nem egyszerű és sokszor fájdalmas. 
  9. A sok gyógyszer a legtöbb nőnél székrekedést okoz, ezért érdemes otthonra beraktározni gyümölcsöket és rostos üdítőket.
  10. Nem lehetetlen a császármetszés utáni hüvelyi szülés. Természetesen ez mindenkinek az egyéni állapotától függ, de egyre több kórház és orvos partner ebben, ha az édesanya szeretné. 

(Forrás: PureWow)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top