nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Baba
Nemzetközi szervezetek kérnek elnöki kegyelmet Geréb Ágnesnek

Nemzetközi szervezetek kérnek elnöki kegyelmet Geréb Ágnesnek

Több nemzetközi szervezet közös nyílt levélben kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Geréb Ágnesnek.
NLCafé
f Ajánlom

A Nemzetközi Bábaszövetség (ICM) és a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülész Szövetség (FIGO) nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, hogy részesítse kegyelemben a 2 év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnest, aki hamarosan kegyelmi kérvényt nyújt majd be a köztársasági elnöknek.

A szervezetek szerint a szülésznőket és a szülészorvosokat is megilleti az a jog, hogy ügyüket először kollégáik vizsgálják ki, amihez a FIGO és az ICM minden szakmai segítséget megad. 

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász az ellene és társai ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalás kezdete előtt, a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében – MTI Fotó: Kovács Tamás

A teljes nyílt levél:

„Tisztelt Áder János Köztársasági Elnök Úr!

A Nemzetközi Bábaszövetség (International Confederation of Midwives, ICM) és a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülész Szövetség (International Federation of Gynaecology and Obstetrics, FIGO) a nemzetközileg elismert bábák, szülészorvosok és nőgyógyászok szakmai szervezeteit képviseli világszerte. Mindkét szövetségünk hivatalos kapcsolatban áll az Egészségügyi Világszervezettel (World Health Organization, WHO) és az ENSZ-szel.

Dr. Geréb Ágnes szülészorvos/szülésznő régóta húzódó ügyében írunk most Önnek, aki kegyelmi kérvényt nyújt be Önnek a Fővárosi Ítélőtábla 2018. január 9-én kelt ítéletére, amely 2 év fogházbüntetésre ítélte őt.

Mind az ICM, mind a FIGO támogatja Dr. Geréb Ágnes rövidesen beérkező kegyelmi kérvényét; tisztelettel kérjük, vegye azt figyelembe!

Közös álláspontunk, hogy a nőknek világszerte joga van kiváló bábai és/vagy szülészeti ellátáshoz, és támogatjuk, valamint örömmel fogadjuk azokat a bábákat és szülészeket, akik tiszteletben tartják a kellő információval ellátott nők döntési jogát a szülési ellátással kapcsolatban.

Egy szerencsétlen kimenetelű szülés kapcsán úgy véljük, hogy természet adta jogánál fogva minden szülésznőt és szülészorvost mindig megillet az a jog, hogy ügyét először kollégái vizsgálják ki; azaz olyan szakmai meghallgatás keretében, amelyet a saját szakmája képviselői folytatnak le, jelesül szülésznők vagy szülészorvosok. Mindig egy ilyen szakmai kivizsgálásnak kell megelőznie azt a döntést, hogy szükséges-e az ügyet a rendőrség felé továbbítani igazságügyi kivizsgálás végett.

Erre a célra mind az ICM, mind a FIGO hajlandó felajánlani idevonatkozó technikai szaktudását, hogy amennyiben szükséges, segítsen a Magyar Köztársaságnak véleményével és visszajelzéseivel az otthonszülés újonnan kidolgozott irányelveivel, valamint az egészségügyi fegyelmi eljárások rendjével kapcsolatosan.

Világszerte 1 500 000 tagunk nevében tisztelettel kérjük Önt, mint Magyarország Köztársasági Elnökét, és az Európai Unió egyik államfőjét, hogy biztosítsa ezeket a jogokat Magyarországon minden nőnek, bábának és szülésznek. Örömmel állunk szolgálatára, amennyiben erre szükség van.

Tisztelettel:

Franka Cadée Professor C N Purandare

az ICM elnöke, a FIGO elnöke”

Megosztás Facebookon