Baba

Ezt a négy témát beszéljétek át, mielőtt megszületik a gyermek

Ha épp babát vártok, és szeretnétek tényleg felkészülni a születésére azon túl is, hogy melyik kórházat válasszátok, akkor az alábbi négy témát mindenképp beszéljétek át alaposan, mielőtt megszületik a gyermek.

Látogatók és segítség

Főleg, ha az első gyermek érkezik a családba, biztosak lehettek benne, hogy szinte már a szülés másnapján ott fognak toporogni a küszöbön a rokonok, hogy láthassák a kicsit. Ne hagyjátok magatokat, tervezzétek meg előre, mennyi időt szeretnétek egyedül lenni, regenerálódni, beleszokni az újszülöttel az új életbe, mielőtt látogatókat fogadnátok. Akár még beosztást is készíthettek, hogy ki mikor jöhet látogatóba, figyelembe véve az baba igényeit. Ugyanígy gondoljátok át azt is, ki az, akire számíthattok, és tud az első hetekben segíteni a baba körül és a háztartásban. Ne utasítsátok vissza a segítséget, szükségetek lesz rá.

Éjszakai műszak

A végén úgyis mindkét szülő kialvatlan lesz, egyik sem úszhatja meg. De meg lehet osztani egymás között az éjszakai műszakot. Persze ez akkor egyszerű, ha a baba tápszeres, mert így az apa is könnyen meg tudja etetni cumisüvegből. Szoptatás esetén pedig fel lehet készülni előre lefejt anyatejjel, hogy tudjon anya is aludni 3 óránál többet egyhuzamban.

terhesség szülők párbeszéd

Munkamegosztás

Az alapfelállás általában az, hogy apa elmegy dolgozni, anya marad otthon a babával. De ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve minden, ami a gyerekkel kapcsolatos, anya kötelessége lenne kizárólag. Úgyhogy mielőtt megszületne, beszéljétek meg az olyan részleteket, hogy mikor pelenkázzon apa, hogyan legyen a fürdetés, ki büfiztessen, és ki legyen a mindennapos bevásárlások felelőse. Így elkerülhetitek az olyan vitákat, amik úgy kezdődnek, hogy „de múltkor is én csináltam”.

Altatás

Hol fog aludni a gyermek? Lesz saját szobája, vagy a szülői hálóban legyen az ágya? Hogyan fogjátok altatni? Ringatva, vagy leteszitek még ébren, és álomba simogatjátok? Megannyi kínzó kérdés, amikben dűlőre kell jutni már jó előre, hogy aztán élesben már ne legyen konfliktus belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top