Baba

Így olvasd az esti mesét, hogy elaludjon tőle a gyereked

Bizony, kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan olvassuk fel a gyerekeinknek az esti mesét, ha azt szeretnénk, hogy tényleg elaludjon tőle.

Az esti mese olvasása nem is lehet kérdés, olyan alapdolognak kell lennie az esti rutinban, mint a fogmosás vagy a betakarózás. De ahhoz, hogy tényleg altató hatása legyen a mesének, nem elég csak egy jó mesekönyv, hanem az egész esti rutinnak olyannak kell lennie, ami megnyugtatja a gyermeket. Magát az esti mesét is olyan környezetben kell olvasnunk, ami csendes, nyugodt, nincs túl nagy fény és sehol sincs a közelben egy szál elektromos kütyü sem. Ha minden figyelemelterelő cuccot eltávolítottunk, akkor kezdődhet az esti mese.

Az esti mese más, mint amikor azért olvasunk a gyereknek, hogy szórakoztassuk. Ilyenkor a célunk az, hogy minél inkább lelassuljon és megnyugodjon, úgyhogy ennek érdekében érdemes külön mesét választani az alváshoz. Ne legyen benne túl sok akció és feszültség, jó, ha kicsit repetitív, és nem igazán mozgalmas. A 2-5 éves korosztálynak nincs szüksége alvás előtt izgalomra, mert még a végén a fejünkön fog ugrálni a gyerek még éjfélkor is.

Így néz ki az igazi altató esti mese:

  • Esti rutin: kapcsold ki az elektromos kütyüket a szobában, ne adj a gyereknek édességet és kapcsold le a lámpákat, csak az olvasólámpa világítson.
  • Válassz egy könyvet, ami akciótól és izgalomtól mentes, kevés konfliktussal, teljes feloldással van a végén.
  • Olvass lassan és halkan, nem most kell színészi játékkal előadni a történetet, mert attól csak izgatott lesz a gyerek.
  • Kerüld a kék fényt az olvasásnál, a narancsos fény sokkal nyugtatóbb a gyereknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top