Baba

37 nem kívánt terhességet produkált a népszerű fogamzásgátló alkalmazás

A Natural Cycles nevű telefonos applikációra panaszkodik több felhasználó is, a fogamzásgátló alkalmazásként hirdetett szoftver ugyanis több esetben sem bizonyult megbízhatónak.

Csak a stockholmi Södersjukhuset kórházba legalább 37 nő jelentkezett be abortuszra, és mind a Natural Cyclest használták fogamzásgátlásra. A felhasználók szerint a telefonos terhességmegelőző applikáció nem működött tökéletesen, hiszen hiába vették rendszeresen igénybe, mégis teherbe estek a páciensek.

A Natural Cycles nevű alkalmazásban nincs semmi ördöngösség, egy hagyományos – az óvszerhez vagy a hormonális fogamzásgátló módszerekhez képest kevésbé megbízható – módszer telefonra átültetett, modern kori verziója. A naptározáson és a hőmérőzésen alapulva kiszámítja, hogy mikor van a nőnek peteérése. Mivel a felhasználó által elvégzett mérések lehetnek pontatlanok, illetve az eredményeket több minden befolyásolhatja, így annyira nem meglepő, hogy az app sem működik 100 százalékos biztonsággal. 

Fotó: Facebook/Natural Cycles

A Verge szerkesztői megkeresték a Natural Cyclest az ügy kapcsán, a cég ugyan arról tájékoztatta őket, hogy nem tudnak a Södersjukhuset kórházba bejelentkezett nők esetéről, viszont az egyes esetekről ők is értesültek. A vállalat kezdeményezte, hogy tartsanak belső vizsgálatot a klinikai részlegüknél, és megjegyezték, hogy egyébként sincs fogamzásgátló módszer, ami 100 százalékos biztonsággal működne. A nem kívánt terhesség kockázata minden terhesség-megelőzési módszernél fennáll. A Natural Cycles-nek 7-es a Pearl Indexe, ami azt jelenti, hogy az esetek 93 százalékában védelmet nyújt; ezt kommunikálták is.

A Natural Cycles alkalmazását világszerte 700 ezer felhasználó telepítette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top