Baba

Minél több gyereked van, annál öregebbnek nézel ki

Még hogy a gyerekek megfiatalítanak! A tudósok szerint minél több van belőlük, annál öregebbnek néznek ki az anyukák.

Egy új tanulmány jelent meg az American Journal of Anthropology szaklapban, e szerint a szaporodásnak megvannak a maga hátulütői. Konkrétan az, hogy minél több gyereket szülünk, annál többet veszítünk a vonzerőnkből.

A kutatók olyan nőket vontak be a vizsgálatba, akik már túl vannak a menopauzán. Aszerint kategorizálták őket, hogy hány gyereket szültek, majd megkérték az 571 férfi és nő résztvevőt, hogy osztályozzák az anyákról készült képeket az alapján, hogy milyen fiatalok, vonzók és egészségesek.

A nők hasonló korúak voltak, mégis a kutatás során azt az eredményt kapták, hogy azokat a nőket, akik kevesebb gyereket szültek, fiatalabbnak, vonzóbbnak és egészségesebbnek találták a résztvevők, mint a többgyerekeseket.

Azokat a nőket, akiknek a legtöbb gyereke volt a csoportban, következetesen sokkal idősebbnek osztályozták, mint ahány évesek voltak valójában.

Elsőre az lenne erre a logikus magyarázat, hogy nyilván idősebbnek néz ki az az anya, aki már évek óta nem tudott egy jót aludni és folyton a gyerekei után lohol. De ennél mélyebb okai vannak, az egyik szerint az oxidatív stressz okozza ezt a jelenséget, ami terhesség alatt éri a nőket.

Dr. Huber Warner, a kutatás vezetője szerint:

Elég nagy árat fizetnek a nők a gyerekekért. Vegyük úgy, hogy egy bizonyos mennyiségű energia áll rendelkezésünkre, amit elégethetünk, ha ezt elégetjük a várandósság és szülés közben, akkor kevesebb marad a későbbiekre.

Persze ez ne tartson vissza senkit attól, hogy szaporodásra adja a fejét, mert mi az a pár szarkaláb ahhoz képest, hogy mennyi szeretetet és örömet kaphatunk a gyerekeinktől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top