Baba

Milliárdokkal segíti az állam a meddő párokat

Nyolcmilliárd forint támogatást ad az állam a mesterséges megtermékenyítést végző állami és egyházi intézmények fejlesztéséhez. Kétszázmillió forintból pedig a természetes fogamzássegítés elterjesztését segítik.

Magyarországon egyelőre csak a gyermekek 3-4 százaléka születik mesterséges megtermékenyítés útján, míg Európa több országában a 10 százalékot is meghaladja ez az arány. Ezen bizonyára változtat majd az a 8 milliárd forint, amit az állam a mesterséges megtermékenyítést végző állami és egyházi intézmények fejlesztéséhez biztosít.

Szintén a meddő párok örülhetnek annak a tavalyi intézkedésnek, amely kibővítette a tb-támogatással igénybe vehető lombikbébi-eljárásokat: ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam – írja a Magyar Idők.

További pozitív változás, hogy a magánintézményekben igénybe vehető 55 százalékos támogatással szemben az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a korábbi 70 százalékról 90 százalékra növelték. 

A kormányhatározat egy új eljárás, a természetes fogamzássegítés elterjesztését is felkarolja, erre összesen 200 millió forintot szánnak az idén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top