Baba

Lányok százezreit kényszerítik gyerekházasságra Amerikában

A gyerekházasságok nem csupán valahol messze, fanatikus vallási közösségekben vagy a fejlődő országokban léteznek, hanem Amerikában is rengeteg olyan eset van, amikor tizenéves lányokat kényszerítenek felnőtt férfiakhoz feleségül.

A szabadság földje, persze, csak épp nem azoknak a 16 éves lányoknak, akik pelenkázással, főzéssel, takarítással töltik a napjaikat, esténként meg rájuk mászik egy két évtizeddel idősebb férfi. Szörnyű leírni, szörnyű belegondolni. A gyerekházasságról azt gondolnád, hogy nem történhet meg egy olyan helyen, mint Amerika, pedig komoly probléma ott is. A Unichained At Last jogi szervezet tanulmánya szerint 2000 és 2010 között 248 000 kiskorú házasodott meg, 85 százalékuk lány, és nem a gimis szerelmükhöz mentek hozzá, hanem 78 százalékuk felnőtt férfival házasodott össze.

A Tahirih Justice Center szerint ez úgy történhet meg, hogy Amerikában 27 államban nincs alsó életkori határ a házassághoz, máshol pedig 13 év ez az alsó határ. Van olyan állam, ahol kell azért a szülői beleegyezés, de ez mit sem ér, ha pont a család adja el a saját lányát.

13 évesekről beszélünk. Még épp csak elkezdtek menstruálni, könyörgöm.

A Good Housekeeping magazinnak mesélte el egy lány Anna Jones álnéven a saját történetét. 16 éves volt, amikor találkozott Timmel egy pszichiátriai intézményben, ahol Anna páciensként volt jelen, a 29 éves férfi pedig ott dolgozott. Először ártatlan flörtnek látszott, amikor Tim kikezdett vele, ám hamar elértek odáig, hogy Tim már olyan üzeneteket küldözgetett Annának, hogy „Nem hiszem, hogy képes leszek élni nélküled”.

A lány beadta a derekát, imponált neki Tim odaadása, az anyját is rábeszélte, hogy egyezzen bele az esküvőbe. Úgy egyeztek meg, hogy az esküvő után még Anna befejezi a gimnáziumot mindenképpen, ám Tim megszöktette Annát, amint kimondták az igent. Anna csapdába esett. Terhes lett még 18 éves kora előtt, a férje erőszakossá vált, rendszeresen verte, az anyja nem állt szóba vele, mert megszökött Timmel. Végül sikerült kitörnie a bántalmazó kapcsolatból, ám a bíróság Timnek ítélte a gyerekfelügyeleti jogot.

Anna története tipikusan a bajba jutott tini története, amiben a józan ész hiánya játssza a főszerepet, ám gyakran ennél sokkal fiatalabb gyerekeket kényszerítenek házasságra akaratuk ellenére.

A The New York Times írta le Sherry Johnson történetét, akit egy 20 éves erőszaktevőhöz kényszerítettek feleségül, amikor az teherbe ejtette a lányt 11 évesen. Sherry évekig küzdött, hogy megmeneküljön ebből a házasságból, ám addig 9 gyereket meg kellett szülnie. Jelenleg Floridában kampányol azért, hogy betiltsák a gyerekházasságokat, mert ott sincs megállapítva jogilag alsó határ a házassághoz. Lyndsy Duet szintén a The New York Timesnak mesélte el, hogyan kényszerítették, hogy hozzámenjen 17 évesen ahhoz a férfihoz, aki 14 éves korától kezdve rendszeresen megerőszakolta. A házassága alatt végig fizikailag bántalmazta a férje, szerencsére végül meg tudott szökni tőle.

Azt hinnénk, hogy ezekre a történetekre azt reagálja minden épeszű törvényhozó testület, hogy meghúzzák 18 évben a határt a házassághoz, de nem ez történt. Vallási okokra hivatkozva inkább nem tesznek semmit. Vallási okokra hivatkozva támogatják a gyerekházasságokat, amikor szemet hunynak az olyan esetek fölött, mint annak a három 10 éves lánynak az esete, akiket 2001-ben hozzáadtak 24–31 éves férfiakhoz. Hogy mi közünk nekünk Amerikához? Annyi közünk van hozzá, hogy rá kell ébrednünk, hogy ezek a szörnyűségek nem csupán valahol távol, a fejlődő országokban történnek meg, hanem ott is, ahol a legnagyobb felvilágosultságot várná az ember. Kényelmetlen gondolat, de ha Amerikában ez megy, akkor mi történhet a lányokkal szerte a világban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top