Baba

Dupla annyi időt töltünk a gyerekeinkkel, mint ötven éve

Régen minden jobb volt. Vagyis úgy tűnik, mégsem, legalábbis ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy a modern anyák gyerekeinek jobb dolguk van, mint nagyanyáink korában lett volna.

A mai anyukáknak már hatalmas segítséget jelent a technológia, könnyebben szervezik az idejüket, gyorsabban készülnek el az ételek, sőt még barátokat is hamarabb találnak, mint nagyanyáink 50 évvel ezelőtt. Igaz, hogy a 60-as években ki tudták csapni a mezőre a gyerekeket, akik boldogan futkározhattak egész nap, a modern anyáknál viszont ez szóba sem jöhet, cserébe folyamatosan kommunikálnak a gyerekeikkel.

A The Economistben megjelent tanulmányban összehasonlították a 21. századi és az 50 évvel ezelőtti anyákat, hogy mennyi időt töltenek a gyerekeikkel. Az eredmény az lett, hogy dupla annyit vagyunk a gyerekeinkkel ma, mint 50 évvel ezelőtt nagyanyáink (kivéve a franciák, ahol ez az idő csökkent az 50 évvel ezelőttihez képest.)

A 60-as évek anyái átlagosan napi 50 percet töltöttek azzal, hogy gondoskodtak a gyerekeikről, 2012-re ez az idő 100-125 percre nőtt. Sőt Dániában 225 perc/nap jut anyából a gyerekeknek. Nemcsak az anyák, hanem az apák is kitesznek magukért, ők a 60-as években napi 25 percet voltak a gyerekeikkel, amiből mára már 75 perc/nap lett.

A gyerekek szempontjából ez jó hír, bár az anyáknak és apáknak lehet, hogy fárasztóbb a folyamatos jelenlét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top