Baba

Ilyen anya barátokra van szükséged, ha egyedül vagy otthon a babáddal

Az az időszak, amíg otthon vagy a babáddal, egyszerre gyönyörű és rettenetesen magányos is tud lenni. A régi barátok, főleg ha még nincs gyerekük, gyakran visszahúzódnak, ezért van szükséged anya barátokra.

Nem elhagynak a régi barátaid, csak épp más lesz az életritmusod, már nem érsz rá annyit egy baba mellett és az is természetes, ha szülés után más témák érdekelnek, mint előtte. Érthető, ha nem mindenkit foglalkoztat, hogy milyen színűt kakilt a babád vagy hogy hányszor kellett felkelni hozzá éjszaka. Ha viszont van anya barátod, akkor vele meg tudod beszélni a babás problémákat, nem mellesleg hasonló az időbeosztása mint a tiéd, így tudtok együtt sétálni délelőttönként babakocsistul, míg mindenki más a munkahelyén van.

Ha nekem nem lett volna anya barátom, míg otthon voltam a két gyermekemmel összesen 5 évet, lehet, hogy rámegy a józan eszem a bezártságra.

A gyerekek hoztak össze minket, szomszédos házakban laktunk hárman, és az utcán ismerkedtünk meg sétáltatás közben. Az anyukák abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a gyerekek miatt könnyebben ismerkednek, elég pár jó szó a babáról a babakocsiba pillantva és már szóba is elegyedünk egymással. A babák pedig bőven adnak témát, úgyhogy gond nélkül tudunk együtt sétálni, játszóterezni úgy, hogy nincsenek kényelmetlen csendek, és van időnk eldönteni a másikról, hogy mennyire szimpatikus. Ha nagyon, akkor szorosabbra fűzhetjük vele a barátságot, és beavathatjuk az életünk mélyebb kérdéseibe is, ha nem annyira, akkor pedig megmarad jó ismerősnek, akivel enyhíthetünk a magányunkon.

Nekem olyan mázlim volt, hogy az egyik anya barátommal mélyebb barátságot tudtunk kötni, egy idő után már csak megverte a csövet, ha akart valamit, én meg leslattyogtam hozzá papucsban, ha olyanom volt, hogy kiszabadulnék a négy fal közül. Sőt a férjeink is jóban lettek, úgyhogy közös családi kirándulásokat is szerveztünk. Az egyik legnagyobb bánatom, hogy el kellett költözniük a közelünkből, és nem élhettünk tovább ilyen szimbiózisban.

Persze ezek a barátságok meglazulnak, amikor mindenki visszamegy dolgozni, de addig, amíg otthon éljük a babázós, kicsit beszűkült életünket, életmentők lehetnek.

Bár az anyukák világát sok kritika éri, mintha mi mind folyton ítélkeznénk egymás fölött, és szúrós szemekkel méregetnénk a másikat, keresve rajta a fogást, hogy épp miért szólhatjuk meg, de ez azért nem ilyen fekete vagy fehér. Egyrészt főleg az online térben küzdenek egymással inkább az anyukák, nem annyira a valóságban, másrészt pedig ahány anya, annyiféle ember. Inkább csak arról van szó, hogy könnyű sztereotípiákat ráhúzni az anyukákra. Ahelyett, hogy a negatívumokra koncentrálnánk, most nézzük azt, hogy milyen pozitív anya barátokkal találkozhatsz a séták és játszóterezések alatt, akikkel érdemes összebarátkoznod.

Rock’n’Roll anya

Azért szeretjük őt, mert szeret bulizni, és olyan kis problémák, mint az alvásmegvonás vagy a kétórás szoptatás-maratonok nem okoznak neki gondot. Legalábbis nem törik ketté az életét. Vagány nő, beteszi simán a legvadabb metálzenét is, ha úgy tartja kedve, nem adja meg magát a babazenéknek, de ha a gyerekéről van szó, akár gitárt is ragad és eljátssza rajta a Peppa malac főcímdalát. Egy délutáni látogatás nála lehet, hogy egy csésze teával kezdődik, de előfordulhat, hogy borozással és testfestéssel folytatódik. A gyerekek imádni fogják, az biztos.

Ne ijesszen meg, hogy esetleg lila a haja, tetoválása van, és bőrkabátot hord, ettől még aranyból van a szíve, ráadásul jó eséllyel remek humorral is megáldotta az ég, szórakoztató lesz a társaságában lenni.

Ökoanya

Azért szeretjük őt, mert fantasztikusan kreatív módszereket talál arra, hogy saját készítésű, egészséges ételeket egyen és mindenmentes vegyszereket használjon a család. Csupa jó tanácsra számíthatsz tőle, sőt valószínűleg még meditációs tippeket is kaphatsz, amikre nagy szükséged van egy (kettő, három) gyerek mellett. Ne gondold, hogy el fog ítélni téged, amiért te eszel fehér cukrot, és nem tudsz lemondani a csokiról, inkább arra koncentrálj, hogy vele milyen jókat tudsz együtt jógázni, kirándulni, és később ő lesz az, aki gond nélkül bevállalja a gyerekedet, ha el akarsz menni fodrászhoz, és egészségesebben adja vissza, mint ahogy megkapta.

Kutatós anya

Azért szeretjük őt, mert fantasztikusan képben van, minden új kutatást és tanulmányt ismer, ami babákkal kapcsolatos, és mindig megtudhatsz tőle olyan tényeket, amiktől felkészültebb anyává válhatsz. Nem azért, mert tudálékos, hanem mert ami érdekli, annak utánaolvas és elmélyed benne, hogy minél többet megtudjon róla. Mivel szülés után leginkább a gyerek téma érdekli, ezért a tudása ebben az időszakban abszolút verhetetlen lesz. Ha bizonytalan vagy, őt kell hívnod először.

Laza anya

Azért szeretjük őt, mert a legjobb abban, hogy megnyugtasson. Megtanít arra, hogyan kell legyinteni akkor is, amikor mások már rég pánikrohamot kaptak. Lenyelt egy legódarabot a gyerek? Semmi gond, majd kikakilja. Nem aludtál három hónapja? Ne törődj vele, elmúlik. Felemás cipőt adtál a gyerekre? Kit érdekel, mondd azt, hogy direkt volt, új divatot teremtesz.

A laza anya nem ugrálja körül a gyerekét, nem akarja megmenteni percenként az életét, nem lát oda is vészhelyzetet, ahol béke van. Ha a gyereke elesik, akkor odamegy, felveszi minden hűhó nélkül, úgy, hogy közben ki sem zökken a mondanivalójából. Jó eséllyel az ő gyereke lesz az, akit soha nem is ér semmiféle komoly sérülés, mintha lenne egy külön őrangyal mellette.

Nem azért van ez, mert nem törődik a gyerekével, sőt pontosan tudja, mit művel, csak a határai tágabbak, mint a többi anyáé. Azt is tudja, hogy milyen sokat tanul a gyerek abból, ha kockáztat, így esze ágában sincs a legkisebb veszélyre már ugrani hozzá. Tudja, hogy ha hagyja néha lehorzsolni a térdét, hamarabb megtanulja, hogyan ne essen el egyáltalán. Sokat tanulhatsz a laza anyától, például azt, hogyan ne aggódd túl ezt az egész anyaság dolgot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top