Baba

„Ne kérdezgesd az örökbe fogadott gyerekem előtt, hogy kik az igazi szülei”

Mike Berry 16 éve fogadta örökbe a gyermekeit. Mostanra már elege lett belőle, hogy az emberek milyen érzéketlen megjegyzéseket tesznek a gyerekei előtt, ezért írta le, mit ne kérdezz az örökbe fogadó szülőktől.

„El sem hinnéd, miket képesek kérdezni az emberek a gyerekek füle hallatára a vér szerinti szüleikről:

  • Miért vették el az anyjától a gyereket?
  • Drogozott az anyja?
  • Nem hiányzik nekik az anyjuk?
  • Börtönben ül az apjuk?
  • Nem nehéz, hogy nincs velük az anyukájuk karácsonykor?

16 év alatt mindent hallottam. Általában a gyerekeim is ott vannak, amikor ilyeneket kérdeznek az emberek. Elegem lett a tolakodó, bunkó, ítélkező megjegyzésekből. Van pár tudnivaló, amit olvass el, mielőtt kérdeznél az örökbe fogadó szülőktől, főleg a gyerekeik előtt.

1. Nem a te dolgod

Ez a gyerekem és az én dolgom, hogy ismerjük az egész történetet, meggyászoljuk, amit meg kell, és ha akarjuk, megosszuk másokkal. Senkinek semmi köze hozzá. Nem közbeszéd tárgya egyetlen családtagom sem. Van egy »kérdezz bármit« tetoválás a homlokomon? Nem hinném. A gyerekem és a vér szerinti szülők élete nem tartozik senkire.

2. Honnan veszed, hogy elvették a gyerekemet a szüleitől?

Igazság szerint van olyan gyermekem, akit privát örökbefogadáson, egy ügynökségen keresztül fogadtam örökbe, és az anyukája úgy döntött, minket szeretne szülőknek. Nem ismerem, de szerintem ez egy önzetlen cselekedet volt a részéről. A másik gyermekem vér szerinti szüleivel sincs semmi baj, extra nagy figyelmet szenteltek terhesség alatt az egészséges életmódnak. Nem túl igazságos azt feltételezni, hogy csak azért, mert örökbe fogadott gyermek, biztos valami rosszat tettek a szülei. Még ha így is lenne, akkor sincs közöd hozzá.

3. Egy emberi lényről beszélsz

A gyermekem vér szerinti szülei hús-vér emberi lények, akiknek vannak érzései. Nem egy hangzatos főcím egy újság címlapján. Mindegy, mit csináltak, amiért nem tudnak együtt lenni a gyerekükkel. Nem kell rögtön elítélni őket. Sokan közülük felelősségteljesebbek, mint a legtöbb szülő, akit ismerek.

4. Szeretnéd, ha tolakodó kérdéseket tennék fel a gyerekedről?

Gondolj bele: szeretnéd, ha csak úgy feltennék kérdéseket a családtagjaidról, hogy melyik drogozik, ül börtönben vagy hajléktalan? Biztos, hogy nem. Zavarba hoználak és megszégyenítenélek vele. Ezért kérlek, te se kérdezz ilyeneket a gyerekeim vér szerinti szüleiről.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top