Baba

Az anyukák egy nyelven beszélnek a világon mindenhol – új kutatás

Ha esetleg friss anyuka vagy, és megkérdezi valaki, milyen nyelven beszélsz, rávághatod nyugodtan, hogy „anyukául”.

Fogalmunk sem volt eddig róla, de most megvilágosodtunk egy új tanulmánynak köszönhetően: egy nyelven beszélnek az anyukák a babáikkal. Nem szavakban, hanem testbeszédben, mimikában, mosolyokban, hangszínben egyezünk egymással szerte a világon. Úgyhogy, ha a kezedbe veszel egy francia születésű babát, akkor is érteni fog téged, ha amúgy nem beszélsz egy szót sem franciául.

Katherine White pszichológus professzor fedezte fel majdnem az összes nyelvben ugyanazokat a jeleket, amiket a szülők használnak tipikusan. A Princeton Egyetemen pedig olyan egyezéseket találtak, amikkel az anyák világszerte kommunikálnak a babákkal. Azt eddig is tudtuk, hogy az anyukák más hangon szólnak az újszülöttekhez, de az új, hogy bármelyik nyelvterületre tévedünk, ez a „más hang” nagyon hasonló hangszínen hangzik el.

A kutatók 12 angol anyanyelvű anyát és 7-12 hónapos babáikat vizsgálták, és azt találták, hogy mindegyik anyának mérhető volt a hangszínváltozása, amikor a babájukhoz beszéltek. Ezek után összevetették a hangfelvételeket a nem angol anyanyelvű anyák felvételeivel, és kimutatták, hogy ugyanez a hangszínváltozás következik be a többi nyelvnél is, beleértve a franciát, a lengyelt, az oroszt, a spanyolt, a németet, a hébert, a magyart és a mandarint.

Bár a kutatást csak anyákkal végezték, a tudósok szerint nagy valószínűséggel ugyanezt találnák az apukáknál is. Most azonnal keresnem kell egy francia babát, hogy lássam, érti-e, ha beszélek hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top