Baba

Ne tagadd, neked is van kedvenc gyereked

Mondhatunk mi akármit, ellenkezhetünk a végtelenségig, hogy mi ugyanúgy szeretjük minden gyerekünket, a tudósok most közölték, hogy a szívünk mélyén választunk közülük kedvencet.

Sőt nemcsak hogy választunk magunknak kedvenc gyereket, hanem van egy jól felismerhető minta: az anyák a lányukat, az apák inkább a fiukat szeretik jobban.

A Journal of Consumer Psychology szaklapban megjelent új tanulmány szerint a hasonló nemű gyerekünk preferálása azért van, mert az anyák és apák magukat látják viszont az azonos nemű gyerekeikben. És hogy még tovább borzolják az idegeinket, hozzátették azt is, hogy a kedvenc gyerekünkre többet költünk, mint a többire.

Részlet a Modern család című sorozatból

Két csoportot vizsgáltak a kutatók, az egyikben 25 dollárnyi kötvényt ajándékozhattak a szülők bármelyik gyereküknek. Az anyák többsége a lányának, míg az apák a fiuknak adták. A másikban a résztvevőknek sorsjegyet adtak, amiről el kellett dönteniük, hogy a lányuk vagy a fiuk hátizsákjába teszik bele. Az anyák 75 százaléka a lányuk, az apák 87 százaléka pedig a fiuk zsákjába tette.

A kutatók szerint ez azért van, mert az emberek olyan dolgokra költik szívesebben a pénzüket, amik a személyiségükhöz közelebb állnak. Amikor pedig az azonos nemű gyerekének ad ajándékot a szülő, akkor az kicsit olyan, mintha saját magának adná.

A résztvevők 90 százaléka a kísérlet elején azt mondta, hogy ugyanúgy bánik minden gyermekével, függetlenül a nemétől, és nincs kedvenc gyereke. Ez a kutatás azonban arra figyelmeztet, hogy néha érdemes hátralépni egyet, és megvizsgálni a saját viselkedésünket. Csak én leszek most gondban, mert három lányom van. Ezek szerint mindhárom a kedvencem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top