Baba

Ebből a babakekszből ne adj a gyermekednek, veszélyes!

Kivonják a forgalomból a belga Belkorn BISkids Bio almás ízű babakeksz augusztus előtt gyártott változatát, mert az veszélyes lehet az egészségre határérték feletti akrilamid-tartalma miatt.

Túlságosan magas akrilamidszint miatt érkezett riasztás az unió közös élelmiszer-biztonsági riasztási rendszerébe a belga Belkorn BISkids Bio almás ízű babakekszről. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint a termékvisszahívás az augusztus előtt gyártott kekszeket érinti, mert a termék gyártója technológiát váltott, így az augusztus után gyártott termékek már biztonságosak.

A Magyarországra szállított babakeksz azonosító adatai:

  • A termék neve: Belkorn BISkids Bio almás ízű babakeksz, hozzáadott cukor nélkül, 6 hónapos kortól
  • Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
  • Tételszám: 164001
  • Kiszerelés: 150 g
  • Minőségmegőrzési idő: 03.10.2017.
  • RASFF-referenciaszám: 2017.1501

A magas akrilamidszint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütést) követően alakulhatott ki. A Nébih vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják a gyermekeknek és ne fogyasszák el!

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) akrilamid képződhet. E reakciók egyidejűleg az élelmiszer „barnulását” és számos ízösszetevő kialakulását eredményezik.

Az akrilamid kis mennyiségben számos élelmiszerben – például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé – előfordul. Az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top