Baba

Megható nyílt levél a szülőknek egy újszülöttől

Az újszülött szemszögéből írt nyílt levelet egy ismeretlen szerző, majd tette közzé a Facebookon. Szem nem marad szárazon a soraitól.

A skót NHS Ayrshire Maternity Unit Facebook-oldalán tűnt fel az a nyílt levél, amelytől az internet már megint egy kicsivel jobb hellyé vált. Azóta már az „újszülöttek tízparancsolataként” is emlegetik, annyira találó és szívhez szóló tanácsok vannak benne friss szülők számára.

„Kedves anya és apa!
– Kérlek, tartsátok meg a levelemet, tegyétek el egy olyan helyre, ahonnan elővehetitek és újra elolvashatjátok, ha úgy érzitek, nem bírjátok tovább.

– Kérlek, ne várjatok el túl sokat tőlem újszülött koromban vagy magatoktól, mint szülőktől. Adjatok magunknak legalább hat hetet. Hat hetet nekem, hogy fejlődjek, nőjek és kiszámíthatóbbá váljak, hat hetet magatoknak, hogy pihenjetek, és hagyjátok anya testének, hogy felépüljön.

– Kérlek, etessetek meg, amikor éhes vagyok, tartsátok szem előtt, hogy az anyaméhben nem ismertem az éhséget, és az óra, az idő nem sokat jelent nekem.

– Kérlek, öleljetek, pusziljatok, ringassatok és énekeljetek nekem újszülöttként. Az anyaméhben olyan közel voltam hozzád, anya, sosem kellett még egyedül lennem.

– Kérlek, ne haragudjatok rám, ha sokat sírok. Nem vagyok zsarnok, aki azért jött a világra, hogy nyomorúságossá tegye az életeteket, csak azért sírok, mert így tudom elmondani, hogy nem érzem jól magam a bőrömben. Nézzétek el nekem, rövid időn belül, ahogy fejlődöm, sokkal kevesebbet fogok sírni.

– Kérlek, adjatok időt magatoknak arra, hogy megismerjetek, hogy ki vagyok, miben különbözöm tőletek, és milyen sok ajándékot hoztam az életetekbe. Figyeljetek rám, és elárulom a magam módján, hogyan lehet engem megnyugtatni vagy mosolyt csalni az arcomra.

– Kérlek, emlékezzetek rá, hogy nagyon rugalmas és ellenálló vagyok a természetes hibákkal szemben, amiket elkövettek majd. Amíg szeretettel foglalkoztok velem, addig nem lesz semmi bajom.

– Kérlek, ne legyetek csalódottak, ha nem vagyok olyan tökéletes baba, amilyennek vártatok, és magatokban sem szabad csalódnotok, amiért nem vagytok tökéletes szülők.

– Kérlek, törődjetek magatokkal is, egyetek rendesen, pihenjetek és mozogjatok rendszeresen, hogy amikor együtt vagyunk, akkor türelemmel és energiával tudjatok engem gondozni. A sírós baba legjobb ellenszere egy nyugodt anyuka.

– Kérlek, törődjetek a párkapcsolatotokkal is. Akkor lesz jó családom, ha ti jól vagytok egymással.

– Kérlek, mindig lássátok a távlatokat is. Nagyon rövid ideig leszek ilyen, mint most, bár úgy tűnhet, mintha örökké tartana ez az időszak. Lehet, hogy fenekestül felforgattam az életeteket, de tudnotok kell, hogy egy idő után helyreáll a világ rendje, és visszazökkenhettek a normális kerékvágásba.

Élvezzétek a velem töltött időt, soha többé nem leszek már ilyen pici!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top