Baba

Hasznos tippek, hogy könnyedén induljon a hozzátáplálás

Az áttérés szilárd ennivalókra mindig nagy mérföldkő egy baba és természetesen az egész család életében. Hogy zökkenőmentesen menjen minden, fontos, hogy előtte alaposan utánajárjunk, mit, mikor és milyen formában adhatunk a babának az első hozzátápláláskor.

A kizárólag anyatejes, vagy tápszeres etetésről egy idő után (a baba 6 hónapos kora körül) fokozatosan áttérhetünk a szilárdnak mondott, de nem darabos, inkább csak pépes ennivalókkal való hozzátáplálásra. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy tudja szoptatni babáját, természetesen továbbra is tegye meg, csak közben szoktassuk hozzá fokozatosan más ízekhez is.

Hozzátápláláskor tiltólistás élelmiszerek

Rögtön a hozzátápláláskor tilos dolgokkal kezdjük, hiszen nagyon sok múlik ezen, nehogy allergiás reakció lépjen fel a babáknál bármelyik ennivalóval szemben. Főleg azokat az élelmiszereket kell kerülni, amelyek a felnőttek emésztését is megterhelik:

  • Tejtermékek kerülendők, és maga a tej is 1 éves kor előtt
  • Déligyümölcsök (felületkezelés, gombaölőszerek és gyorsérlelés miatt)
  • Cukor, mesterséges édesítőszerek teljesen feleslegesek
  • Méz, a botulizmus veszélye miatt
  • Mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek
  • Mogyoró- és diófélék, illetve az eper, az áfonya, vagy a szeder is allergiát okozhat
Hasznos tippek, hogy könnyedén induljon a hozzátáplálás

Ezt add az első hozzátáplálásnál

A legbiztosabb, ha pürésített almával, őszibarackkal és burgonyával kezdjük a hozzátáplálást, hiszen ezek teljesen biztos, hogy nem okoznak semmiféle allergiát. De jöhet még gesztenye, sárgarépa és sütőtök is. Figyeljük meg, melyik tetszik a babának a leginkább, erőltetni nem kell, hadd haladjon a maga ütemében. Később, 7 hónapos kortól jöhet fokozatosan a többi zöldség-gyümölcs: brokkoli, körte, narancs, a rizs, zöldborsó és a csirkehús is.

Gluténes hozzátáplálás

A jelenlegi hivatalos védőnői ajánlás szerint 7 hónapos korig a glutént kis mennyiségben be kell vezetni a hozzátáplálás során, hogy a kicsi szervezete hozzá tudjon szokni, a később ételallergia elkerülése érdekében. Ez lehet keksszel vagy kiflivel, péksüteményekkel is, ebben az esetben figyelni kell, mert a kifli könnyen feltapadhat a szájpadlásra.

Ezek tehát a hozzátáplálás kezdeti lépései, ahonnan fokozatosan, a családi repertoárnak megfelelően juthatunk el a többi élelmiszer megismeréséig. Fontos még, hogy a babáknak ne cukrozzuk és ne sózzuk az ételeket, hadd ismerjék meg azok természetes ízét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top