Baba

7 kérdés, amit inkább ne tegyél fel egy friss anyukának

Olyan, mintha lenne egy adott forgatókönyv, ami alapján működik egy frissen szült nő környezete. Szinte mindig ugyanazok a szavak, ugyanazok a kérdések hangoznak el, amik jó szándékból születnek, mégis a legtöbb anyuka lábrázást kap tőlük.

A friss anyukák lelkiállapota kissé labilis, keresik a talajt a lábuk alatt, miközben tanácsok százaival küzdenek a kialvatlanság és tomboló hormonok viharának kellős közepén. A szülés után ébrednek rá, hogy nincsenek túl a nehezén, sőt az igazi neheze még csak most kezdődött el, a három óránként keléssel, fájó mellekkel és hangulatingadozásokkal. Ezért, ha találkozol egy nemrég szült anyukával, inkább ne tedd fel neki ezeket a kérdéseket.

1. Átalszod már az éjszakát?

Érthetetlen módon már szinte a szülés után két nappal elhangzik ez a kérdés. Válaszolok mindenki helyett: nem, az első hetekben szinte biztos, hogy egy baba sem alszik 12 órát egyhuzamban. Sőt a rákövetkező pár hónapban (akár évben) sem fordul ez túl gyakran elő. Úgyhogy ezzel a kérdéssel csak fokozod az anyukában a kudarc élményét, mintha rajta múlna bármi az alvás témakörében.

2. Mikor mész vissza dolgozni?

A legtöbb anyuka alapjáraton már szülés előtt is tele van aggodalommal, hogy milyen hatással lesz a gyerekvállalás a karrierjére, és egyáltalán: hogyan éli túl a család az ő keresete nélkül. Hadd ne kelljen még a munkán gondolkodnia legalább pár hétig a szülés után.

7 kérdés, amit inkább ne kérdezz meg egy friss anyukától

3. Le szoktad tenni azt a babát egyáltalán a kezedből?

Valamiért az emberek nagyon türelmetlenek az újszülöttekkel, minél előbb függetlenedésre akarják bírni őket. Csakhogy a babáknak egész más tervük van életük első pár hónapjában. Néhányan közülük szeretik a kiságyukat vagy a bölcsőjüket, ám mások bömbölnek, ha nincsenek kézben. Egészen idáig egy meleg, biztonságos helyen voltak, kell nekik egy kis idő, amíg megszokják a kinti létet. Az anyukáknak sem az a kedvenc hobbijuk, hogy kiságyat játsszanak egész nap, de fontosabb nekik az, hogy a babájuk jól érezze magát. Úgyhogy ha mindenképp tenni akarsz valamit anyáért, akkor e helyett a kérdés helyett inkább vedd át tőle egy kicsit a babáját, hogy nyugodtan ihasson egy kávét, két kézzel fogva a bögréjét.

4. Beteg vagyok, de szerintem nem fertőző, meglátogathatlak, ugye?

Nem. Ugye nem gondolod te sem komolyan, hogy egy frissen szült, újszülött babás anyukához betegen akarsz menni? Ebben az első időszakban nincs olyan, hogy “nem fertőző”, ha csak kettőt köhintettél reggel, már akkor is mondd le a látogatást. Van neki elég gondja, ne hozd még te is rá a frászt a bacilusokkal.

7 kérdés, amit inkább ne kérdezz meg egy friss anyukától

5. Nem éhes az a baba?, vagy: Biztos vagy benne, hogy már megint ennie kell?

A babák evésére vonatkozik talán a legtöbb tanács, mindenki mást hisz az abszolút igazságnak. Szoptass igény szerint, tartsd a menetrendet szigorúan, etesd fekve, ülve, hónod alatt, nem jól teszed rá a melledre, biztos van elég tej?, vagy elég, csak nem túl zsíros… Ez pont az a téma, amit rá kell hagyni az anyukára, és ha nem kérdez kifejezetten téged, nem kér tőled tanácsot ebben a kérdésben, akkor inkább ne zaklasd ezzel, mert már valószínűleg amúgy is eléggé kivan az egész szoptatásmizériától. Hagyd, hogy kiismerjék egymást a babájával nyugalomban.

6. Nem fázik? Nincs melege?

Nem nagyon léphet ki egy anyuka a lakásból úgy, hogy sokszor akár vadidegenek meg ne kérdőjeleznék a babáján lévő ruhákat. Kellene rá sapka, szüksége lenne egy takaróra, ugye bekented naptejjel? Egy anya sem akarja megfagyasztani vagy túlhevíteni a babáját, jó eséllyel van 50 váltóruha a pelenkázótáskájában, minden lehetőségre felkészülve. Ha ő úgy gondolja jónak, akkor annak a gyereknek sapka nélkül és egy szál pelenkában a legjobb, ebben a kérdésben kritika van elrejtve, inkább bele se kezdj.

7 kérdés, amit inkább ne kérdezz meg egy friss anyukától

7. Jó baba?

A személyes kedvencem ez a kérdés. Igazából nem is tudom, miért kérdezgetik ezt az emberek, mert azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy újszülött baba lehet rossz. Akkor is jó baba, ha egész nap bömböl, és akkor is, ha alszik éjjel. Akkor is jó, ha boldog, amikor idegenek veszik kézbe és akkor is, ha teljesen kikészül tőle. Ha 45 percenként eszik, jó baba, ha 4 óránként, nyilván akkor is jó. Mindegyikük más, és mindegyikük jó baba. Nem tudnak nem jók lenni.

Segítek, hogy a fenti kérdések helyett mit tehetsz egy friss anyukáért: vigyél neki például lasagnát (vagy olyan finomságot, amiért oda meg vissza van). Mondd neki, hogy mennyire szép a babája. Biztosítsd róla, milyen jó anyuka. Kérdezd meg, hogy érzi magát, és mire van szüksége. Hallgasd meg, de hagyd az okoskodó kérdésekbe burkolt kéretlen tanácsokat és kritikát, inkább segíts neki, hogy önbizalommal teli anyuka váljon belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top