Baba

Ezért találj időt magadra szülés után – Egy ötgyermekes anya vallomása

Nicole Snyder 5 gyermek édesanyja, négy fia és egy hathetes kislánya van. Ha valaki, akkor ő tökéletesen tisztában van bele, mennyire fontos, hogy egy anya szülés után találjon időt saját magára is.

Szülés után még egy gyerek mellett sem tudjuk, merre vagyunk arccal előre, nemhogy még azon tipródnánk, hogy hogyan szakítsunk időt magunkra. Pedig ennek az anyának igaza van abban, hogy ha nem töltjük fel az energiaraktárainkat, akkor nem is lesz miből adni a gyerekeinknek. Márpedig nekik bőven kell energia tőlünk, főleg, ha egyből öten vannak. Nicole gyerekei közül a legnagyobb is még csak 7 éves, egymás után érkeztek, szinte évente, így nem csoda, ha az anya megtanulta, hogy a túléléshez szüksége van énidőre és töltekezésre.

“Beszéljünk egy percig a negyedik trimeszterről és az öngondoskodásról. Tegnap éjjel hallgattam egy podcastet, amiben elhangzottak olyan mondatok, amik elhatoltak a lelkemig. »Ne árts. De ha nem te vagy az első a fontossági sorrendedben, akkor az utolsó vagy.« Ahogy idősödöm (és egyre több gyerekem van), rájöttem, hogy ez az én belső mantrám, amit még sosem mondtam ki hangosan. Ma reggel két fiam hajnali ötkor kelt fel a babával együtt. Jason szabadnapos volt, ezért tudott segíteni. Lementem, megittam a kávémat, és belekezdtem a napi anyai teendőimbe és a kisemberek életben tartásába. De közben rettentő nagy szükségem lett volna egy jó zuhanyra, fizikailag és mentálisan is. Ezért otthagytam a férjemre a fiúkat, álomba ringattam a babát, és beálltam a zuhany alá. Jason kopogott be a fürdő ajtaján, hogy meddig akarok fürödni, de nem válaszoltam. Ezt az időt kivettem magamnak. Nem fért bele senki más, és csak akkor tudok olyan anya és feleség lenni, amilyenre szükségük van, ha jól vagyok.

Nem önzőség volt, hogy leborotváltam a lábamat és megmostam a hajamat, hanem szükség. Amikor kijöttem a fürdőből, a babám sírt. Felkaphattam volna, kihagyva a zuhanyzás utáni rutinomat, de nem volt semmi baja, ezért lefektettem magam mellé a földre, megtörölköztem alaposan, megfésültem a hajamat, felöltöztem és EZEK UTÁN vettem fel, ölelgettem meg, puszilgattam össze. Újra embernek éreztem magam, feltöltődtem. És a baba is rendben volt. Úgyhogy azt üzenem mindenkinek, hogy ne tegye magát a fontossági sorrend utolsó helyére. Ha ehhez az kell, akkor mondj nemet, menj el zuhanyozni vagy egyedül sétálni, tedd azt, amire szükséged van ahhoz, hogy a legjobb formádat tudd hozni.”

 

Let’s talk 4th trimester and self care for a sec. Last night while in the car I was listening to @januaryharshe on her podcast. She said some things that resonated with me down to my soul, possibly because of the language. “Do no harm. Take no shit.” and something along the lines of “If you’re not at the top of your priorities, you’re last.”???????? The older I’ve gotten (and more children we’ve had), I’ve found this my internal mantra that I’ve never actually said out loud. === This morning we had two boys up at 5am plus the baby. Jason is off for the day so he was helping. I went downstairs, drank my coffee and started my daily grind of parenting and keeping small people alive. But I also desperately needed a shower; physically and mentally. So I left the hubs with the boys, got the baby back to sleep and went to take a long shower. === Jason popped in asking how long I was going to be and I didn’t respond. I was taking this time for myself. I couldn’t fill anyone else’s cup and be the mom/wife they need unless I’m ok. It wasn’t selfish to shave my legs and actually wash and repeat with my shampoo. It was necessary. === I got out and the once sleeping babe was fussing. I could’ve scooped her up and forgone the rest of my out of the shower routine, but she was ok. So I laid her on the floor next to me. Did my R+F routine. Combed my hair. Got dressed. THEN I hugged and snuggled and kissed on her. === I felt human again. Recharged. And she was fine. So if you’ve made it to the end of this post, and any of what I’ve said hit home with you, fill your cup. If it’s saying no to something, taking a shower or aimlessly walking around Target alone; do what you need to do to be the best you! Have a wonderful Friday! I’m off to camp with all my people, it’s sure to be an adventure with a newborn!

MyUnfilteredChaos || Nicole S. (@myunfilteredchaos) által megosztott bejegyzés,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top