Baba

A másodszülött fiúk a legnehezebb esetek egy új kutatás szerint

A második gyerekek jelentik a legnagyobb kihívást a szülők életében, ráadásul az is kiderült a kutatásból, hogy a fiúkkal van a legnehezebb dolgunk.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a születési sorrend hatással van a gyerek személyiségére és teljesítményére, ehhez most jött még egy kis adalék: a második gyerekkel van a legtöbb gondjuk a szülőknek. Ennek hallatán valószínűleg ezernyi anyuka sóhajtott fel megkönnyebbülve, hogy ezek szerint nem csak az ő gyerekével van baj, és nem csak neki tűnik úgy, hogy nem lehet megnevelni rendesen a másodszülöttet.

Az MIT kutatásában Joseph Doyle vezetésével több ezer családot vizsgáltak, akiknek kettő vagy több gyerekük volt, amiből megtudták, hogy a másodszülött gyerekek több bajba kerülnek, mint a többi gyermek. A másodszülött fiúknak pedig nagyobb eséllyel voltak problémáik az iskolában, majd felnőtt korukban gyakrabban kerültek az igazságszolgáltatás színe elé és börtönbe. Doyle szerint: “A szülők figyelemelosztása lehet a legfőbb tényező a születési sorrend miatt fellépő különbségekben.”

A másodszülött fiúk a legnehezebb esetek egy új kutatás szerint

 

Természetesen ez a mondat a kutató szájából alkalmas arra, hogy rögtön minden anya instant lelkifurdalást kapjon, de inkább ne ostorozd magad. Ha több gyerek van, teljesen normális jelenség, hogy nem jut mindegyikre ugyanannyi idő és figyelem, úgyhogy épp elég, ha a tőled telhető legtöbbet megteszed, akkor biztos nem lesz gond a születési sorrendből. Doyle is kiegészítette fenti mondatát, mielőtt a szülők teljesen pánikba esnének:

Az elsőszülötteknek a felnőttek az abszolút példaképei. Második vagy később született gyerekeknél már a nagyobb testvér is példa, aki lehet, hogy épp egy irracionális 2 éves. A testvérek hatása is belejátszik a különbségekbe. Mivel több oldalról egyszerre éri hatás a másodszülötteket, ezért nehéz szétválasztani, hogy mi van a legnagyobb befolyással a viselkedésükre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top