Baba

Bocs, de nem érdekel, mit gondolsz a babám nevéről!

Minden gyerekemnél átestem ezen én is, és most látom magam körül a kismamákat, akik ugyanúgy küzdenek a környezetükkel, mert folyton mindenki, a saját anyukájuktól kezdve a sarki bolt pénztárosáig bele akar szólni abba, hogyan hívják majd a gyereküket.

Az egyik terhes anyuka a játszótéren egyenesen úgy fogalmazott, hogy olyan érzés neki, amikor a baba nevét firtatják mások – és persze rögtön közlik is a véleményüket róla –, mintha a méhében turkálnának kéretlenül. Személyes szféra, intim zóna, hallottak vajon ezek az emberek már erről? A baba neve csak és kizárólag a szülőkre tartozik, igen, még a nagymama sem szólhat bele, hogy Béla legyen az a gyerek, mert ükapáig mindenki Béla volt a családban.

Olyan megjegyzéseket hallgatunk terhesen a nevekről a családtagoktól és vadidegenektől, hogy a fülünk kettéáll:

  • “Nehogy már Réka legyen, volt egy osztálytársam, aki Réka volt, és utáltam.”
  • “Most komolyan, miért nincs bennetek annyi tisztesség, hogy a nagypapa nevét továbbviszitek?”
  • “Az nem is magyar név, magyar gyereknek magyar név kell, hát hogy lesz így magyar öntudata?”
  • “Á, az István nagyon rosszul hangzik együtt a keresztnevével, és még csúfolni is fogják érte, mert olyan régimódi.”
  • “Komolyan olyan nevet akartok adni, ami mostanában minden második gyereknek van? Ha elkiáltod magad a játszótéren, hogy Bogika, odaszalad hozzád majd húsz gyerek egyszerre.”
Bocs, de nem érdekel, mit gondolsz a babám nevéről

És a beszólások, megjegyzések csak úgy ömlenek tovább szerencsétlen terhes kismamák fejére. Pedig a névválasztáskor a szülők nem csak úgy légből kapva mondanak egy nevet a babára. Hosszú hónapokig gondolkodnak, listákat gyártanak, kipróbálják a vezetéknévvel, átgondolják, hogyan lehetne becézni, mennyire csúfolódós a név, meg egyáltalán, mit jelent. Van olyan is, hogy anya már gyerekkorában kitalálta, hogy az ő lányát bizony Annának fogják hívni, és ettől semmi sem tántoríthatja el. Bármelyik eset is áll fenn, teljesen felesleges lelombozni és fárasztani egy terhes nőt a babája nevére tett megjegyzésekkel.

Van annyira felnőtt az a két ember, hogy el tudja dönteni a saját gyerekének a nevét anélkül, hogy bárki kéretlen tanácsokkal ellátná őket. Bízzunk benne, hogy a sok nagymama, barát és sarki bolti pénztáros jót akar, amikor véleményt nyilvánít, úgyhogy az lenne a javaslatom, hogy akarjon mindenki úgy jót, hogy csak szépeket mond a leendő baba nevéről, vagy ha nem tud, akkor inkább hallgasson róla örökre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top