nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Baba
Nem enged haza Egyiptom négy magyar kisgyereket

Nem enged haza Egyiptom négy magyar kisgyereket

Hiába jelölték ki a meghalt nő testvérét gyámnak Magyarországon, az egyiptomi hatóságok ez nem fogadják el. A nő elkeseredésében Szijjártó Péterhez fordult.
NLCafé
f Ajánlom

Végső elkeseredésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult egy nő. Kozák Zita testvére Egyiptomban halt meg, és négy gyereke árván maradt, mivel apjuk egy évvel korábban szintén elhunyt – számolt be a 24.hu.

A Kozák Zita által írt nyílt levél szerint mindenképpen haza szeretné költöztetni testvére gyerekeit, a 4, 9 és 12 éves lányokat, valamint a 11 éves fiút. Ez viszont jogi akadályokba ütközik. Itthon Kozák Zitát nevezték meg a magyar állampolgárságú gyerekek gyámjának, de Egyiptomban nem fogadták el az erről szóló papírt. Jelenleg az egyiptomi nagybácsi neveli a gyerekeket.


A Szijjártó Pétertől segítséget kérő nő szerint akárhová fordul, zárt ajtókba ütközik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 24.hu megkeresésére közölte, visszautasítják a vádakat.

Mint írták, a konzuli szolgálat folyamatosan közvetít a magyar és az egyiptomi hatóságok között, sőt hatáskörért is meghaladóan egyeztetett egyiptomi hivatalokkal és kormányzati szervekkel. Hozzátették, a konzuli szolgálat az elhunyt hazahozatalában és a kórházi számlák intézésében is segített.

A KKM szerint az a legnagyobb probléma, hogy a magyar döntés az elhunyt testvérét, az egyiptomi hatóság viszont a gyerekek Egyiptomban élő nagybátyját nevezte meg gyámként. Ilyenkor a konzuli szolgálat köteles elfogadni a fogadó állam törvényeit.

Megosztás Facebookon