nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Baba
Több pénzt ad az állam a lombikprogramokra

Több pénzt ad az állam a lombikprogramokra

Kétszeresére emelik a meddőségi kezelésekre fordítható keretet.
NLCafé
f Ajánlom

Már most júliusban hatályba léphetnek a lombikbébi-kezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés egyes elemei – értesült a Magyar Idők.

A cikk szerint a kormány a meddő párok eddiginél nagyobb támogatásával is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon. Európa több országában is eléri már a 10 százalékot az orvosi segítséggel fogant gyermekek aránya, Magyarországon egyelőre csak a gyermekek 3-4 százaléka születik meddőségi kezelés eredményeként, miközben mintegy 150 ezer meddő pár él hazánkban. Az egészségbiztosító egy korábbi elemzése szerint ugyanis a lombikbébimódszerrel született gyermekek száma az évenkénti kétezer helyett ez esetben akár 3500 is lehetne.

A most elfogadott változtatás részeként éppen ezért kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi 2,5 milliárd forintos keretet. Ez lehetőséget ad arra, hogy a jelenlegi évi mintegy 6500 mesterséges megtermékenyítési eljárásnál lényegesen többet végezhessenek el társadalombiztosítási finanszírozással. A kormány szerint fontos, hogy ne legyen anyagi akadálya annak, ha valaki igénybe akarja venni a lombikprogramot. Ehhez az egyik legfontosabb lépés a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatásának növelése. Ezek a készítmények ugyanis összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek annak ellenére, hogy az állam is mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta eddig is az érintettek gyógyszereit. A napilap információi szerint most az eddigi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár majd e készítményekhez.

Emellett annyi gyermeket lehetne támogatott meddőségi kezeléssel vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, ennek nem lenne anyagi korlátja. Jelenleg Magyarországon országosan tíz centrumnak van engedélye meddőségi kezelésekre. A Magyar Idők úgy tudja, a kormány ezek fejlesztéséhez is hozzá kíván járulni.

Megosztás Facebookon