Baba

Óriáskenguruk születtek Nyíregyházán – fotók

Már láthatóak a nemrégiben született vörös óriáskenguruk a Nyíregyházi Állatparkban.

A jelenleg még az anyjuk zsebében élő két, három és fél hónapos kölykökkel együtt már hét tagot számlál az országban csak Nyíregyházán látható kengurucsapat – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője az MTI-vel.

A parkban három éve élnek vörös óriáskenguruk, az eddig egy ivarérett hímet és négy nőstényt számláló csapatban ebben az esztendőben két nősténynek is született kölyke.

Valamennyi kengurufaj jellemzője, hogy az utód nagyon fejletlenül jön a világra, a szőrtelen és kevesebb mint egy dekagramm súlyú kis kenguru hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemei még nem nyíltak ki. Születés után az apróság viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé.

Óriáskenguruk születtek Nyíregyházán - fotók
Fotók: MTI / Balázs Attila

A következő hetven napban a pici az anyja zsebében él, százötven naposan már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre, és fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül, végül 240 naposan végleg elhagyja azt.

Ausztrália ikonikus állata a kontinens belső, vízben szegény területein honos, és a világ legnagyobb ma élő erszényes állatának számít. Míg a nőstények körülbelül negyven kilogrammosak, a hímek akár kilencven kilogramm testtömegűek is lehetnek. Táplálékuk általában fűfélékből áll, de cserjék leveleit egyaránt fogyasztják.

Táplálékban gazdag időszakokban akár száz egyedből álló csoportokban is élhetnek, és akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel is képesek ugrálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top