Baba

Tiszta sci-fi – Mesterséges anyaméh koraszülött babáknak

Bárányokkal már sikeresen tesztelték annak a mesterséges anyaméhnek a prototípusát, ami később megkönnyítheti a súlyosan éretlen koraszülött babák kezelését, jelentősen javítva a túlélési esélyeiket.

Mesterséges, folyadékkal teli anyaméh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok, amit koraszülött bárányokon sikerrel teszteltek: sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését. A találmánnyal jelentősen javulnának a koraszülött babák túlélési esélyei.

A legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött – nagyjából a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező – bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek. “A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését” – mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amelyben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, mígnem a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik. A szakemberek három éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen, és reményeik szerint az eszköz tíz év múlva már bevethető lesz.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 30 ezer súlyosan éretlen – a 23. és a 26. terhességi hét között a világra jövő – baba születik. Ebben a korban az emberi csecsemő valamivel több mint 500 grammot nyom, a tüdeje még képtelen megbirkózni a levegővel, és nagyon alacsonyak az életben maradás esélyei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top